Omul de Neanderthal era dotat cu inteligenţă

Omul de Neanderthal nu era lipsit de inteligenţă, aşa cum se credea până de curând, şi pare a fi fost la fel de dotat pentru fabricarea uneltelor ca şi strămoşul omului modern, homo sapiens, potrivit unui nou studiu americano-britanic, publicat în Journal of Human Evolution.

123 afișări
Imaginea articolului Omul de Neanderthal era dotat cu inteligenţă

Omul de Neanderthal era dotat cu inteligenţă

Noul studiu pune la îndoială teoria tradiţională conform căreia oamenii de Neanderthal, specie care a dispărut de pe teritoriul european cu peste 28.000 de ani în urmă şi care a coabitat alături de homo sapiens timp de 10.000 de ani, au dispărut pentru că nu erau capabili să fabrice unelte bune.

Echipele de cercetători de la Exeter University, din Marea Britanie, Southern Methodist University din Dallas, Texas State University şi Think Computer Corporation, din Statele Unite, au lucrat timp de trei ani pentru a produce unelte din piatră.

Astfel, aceştia au recreat unelte străvechi pornind de la cioburi de silex, rocă foarte dură, de culoare cenuşie, gălbuie sau brună, şi le-au comparat cu cele realizate de omul de Neanderthal şi homo sapiens.

Pentru a vedea dacă homo sapiens avea abilităţi superioare în ceea ce priveşte realizarea uneltelor, cercetătorii au analizat date privind numărul de instrumente fabricate, capacitatea de a tăia în piatră, cantitatea de material brut necesar şi durabilitatea uneltelor.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că nu există o diferenţă statistică între eficacitatea tehnicilor folosite de omul de Neanderthal şi de homo sapiens.

Oamenii de Neanderthal au trăit în Europa, Orientul Apropiat, Asia Occidentală şi chiar Siberia meridională, potrivit unor descoperiri recente.

Nu se ştie încă de ce această specie a dispărut de pe Pământ, dar se bănuieşte că schimbările climatice şi evoluţia la omul modern au contribuit la acest fenomen.

Recent, o echipă de cercetători francezi a descoperit, în urma unor analize genetice, că omul de Neanderthal nu este strămoşul omului modern, ci un văr îndepărtat, care s-a stins fără a avea urmaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici