Premieră în lumea tehnicii: Pentru prima dată, un computer a fost infectat cu un virus transmis prin ADN

O echipă de biologi şi experţi în securitate informatică de la University of Washington a reuşit să infecteze un computer folosind un virus stocat într-o secvenţă ADN.

2305 afișări
Imaginea articolului Premieră în lumea tehnicii: Pentru prima dată, un computer a fost infectat cu un virus transmis prin ADN

Prmieră în lumea tehnicii: Pentru prima dată, un computer a fost infectat cu un virus transmis prin ADN

Cercetătorii se tem că în viitor computerele din laboratoarele open-source din lume ar putea fi infectate cu programe dăunătoare prin intermediul dispozitivelor (care analizează mostre biologice) la care sunt conectate.

„Pe măsură ce lumile moleculare şi electronice devin tot mai apropiate, sunt interacţiuni potenţiale la care nu a trebuit să ne gândim în trecut”, a declarat Luis Ceze, coautor al studiului.

ADN este, practic, un fel de „sistem de fişiere” din lumea biologică. Cum au reuşit cercetătorii să infecteze un computer folosindu-se de ADN? Ştiinţa din spatele experimentului este foarte complicată, dar iată o explicaţie mult simplificată: membrii echipei au reuşit să transforme bazele azotate ale ADN (adenina, citozina, timina, guanina şi uracilul) în date în format binar. Acest lucru se mai făcuse şi înainte. Astfel, într-o secvenţă de ADN a fost introdus cod executabil simplu. Pentru experiment, a fost lăsată în software-ul de pe computerul ţintă o vulnerabilitate, care a fost vizată de codul dăunător. 

Citeşte mai multe pe Go4it

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici