Premiul Nobel 2023 pentru fizică a fost atribuit lui Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier / Ungaria, două premii în două zile

Premiul Nobel pentru Fizică a fost atribuit lui Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier, pentru "metodele experimentale care generează impulsuri de lumină de attosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie".

4213 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel 2023 pentru fizică a fost atribuit lui Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier / Ungaria, două premii în două zile

Premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit lui Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier

Premiul, care a fost majorat în acest an la 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari), este acordat de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe, potrivit Reuters.

Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri luminoase extrem de scurte, care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se mişcă sau îşi schimbă energia.

Fizica este al doilea Nobel acordat în această săptămână, după ce cercetătoarea maghiară Katalin Kariko şi colegul său american Drew Weissman au primit premiul pentru medicină pentru descoperirea moleculelor de ARNm care au deschis calea pentru vaccinurile COVID-19.

Anul trecut, Alain Aspect, John Clauser şi Anton Zeilinger au primit Premiul Nobel pentru Fizică pentru experimente în domeniul mecanicii cuantice care au pus bazele unor noi aplicaţii în domeniul informaticii şi al criptografiei, care se dezvoltă rapid. Premiile au fost acordate pentru progresele lor în mecanica cuantică privind comportamentul particulelor subatomice, deschizând calea pentru munca la supercomputere şi la comunicarea criptată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici