Prima rachetă spaţială românească, lansată cu succes

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a lansat vineri prima rachetă spaţială românească, Helen 2, din largul Mării Negre, realizând astfel primul zbor din cadrul competiţiei Google Lunar X Prize, care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de o organizaţie privată.

578 afișări
Imaginea articolului Prima rachetă spaţială românească, lansată cu succes

Prima rachetă spaţială românească, lansată cu succes (Imagine: www.arcaspace.ro)

Preşedintele ARCA, Dumitru Popescu, a anunţat luni într-o conferinţă de presă în Capitală lansarea primei rachete spaţiale româneşti, ce a avut loc la 1 octombrie, după mai multe încercări nereuşite în noiembrie 2009 şi august 2010.

Prin lansarea cu succes a rachetei Helen 2, ARCA a devenit prima echipă din cele 22 înscrise în competiţia Google Lunar X Prize care a realizat un zbor în spaţiu. De asemenea, ARCA a reuşit să lanseze un obiect de zbor românesc la cea mai mare altitudine de până acum - 40.000 de metri.

Vineri, la ora 7.00, nava Marinei militare NSSL 281 Constanţa, alături de ambarcaţiunile rapide Fulgerul şi Bombard, la bordul cărora era îmbarcată echipa ARCA împreună cu racheta Helen 2 şi balonul purtător, au ieşit din Dana Militară 0 şi s-au îndreptat spre zona de siguranţă LRD Helen din largul Mării Negre. De la ora 15.00, au fost activate echipamentele electronice ale rachetei, capsulei rachetei şi capsulei balonului. La ora 15.30, racheta a fost alimentată cu combustibil şi a fost coborâtă pe suprafaţa mării. La ora 16.00 s-a început umflarea balonului purtător, iar la ora 16.40 ansamblul balon - rachetă a decolat.

Ascensiunea balonului a durat 40 de minute până la altitudinea de 14.000 de metri. Viteza maximă a balonului a fost de 120 de kilometri pe oră. Datele transmise la centrele de dirijare ale ARCA şi ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) au confirmat traiectoria perfectă a zborului, cu o eroare de numai 800 de metri faţă de centrul zonei de siguranţă LRD Helen.

Când balonul a atins altitudinea de 14.000 de metri, de la bordul navei s-a comandat pornirea motorului rachetă, care a funcţionat timp de 30 de secunde, plasând racheta până la altitudinea de 40.000 de metri, cea mai mare altitudine atinsă de un obiect de zbor proiectat şi realizat integral în România.

Prin realizarea acesti zbor, ARCA a reuşit de asemenea lansarea unei rachete spaţiale complet ecologice, motorul funcţionând exclusiv cu apă oxigenată.

"Următorul pas este să continuăm în competiţia Google Lunar X Prize şi ne vom întoarce anul viitor pe mare pentru noi teste. Vor mai fi două activităţi de lansare pentru la anul. (...) Va fi un an fascinant", a declarat Dumitru Popescu, preşedintele ARCA, în cadrul conferinţei de luni.

Preşedintele ARCA a precizat că urmează să se facă şi un film având ca subiect această misiune de lansare a primei rachete spaţiale româneşti.

Lansată în 2007, Google Lunar X Prize este o competiţie internaţională de astronautică. Concursul vizează trimiterea pe Lună a unui robot având capacitatea să aselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa selenară pe o distanţă de 500 metri şi să transmită imagini foto şi video. Premiul pentru echipa câştigătoare va fi de 30 de milioane de dolari.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie neguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale. Începând din anul 2002, ARCA reprezintă unul dintre concurenţii importanţi înscrişi în cea mai prestigioasă competiţie de astronautică - Ansari X Prize.

ARCA participă, din 2008, în Competiţia Google Lunar X Prize. Pentru a reuşi să intre în posesia premiului de 30 de milioane de dolari, ARCA dezvoltă sonda lunară ELE şi racheta lansatoare de sateliţi Haas. Haas este cel mai ambiţios proiect de cercetare iniţiat vreodată de România. Până în prezent, ARCA a dezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo şi Haas-ELE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici