Prima rachetă spaţială românească, pregătită de lansarea în spaţiu

Prima rachetă spaţială românească şi echipamentele pentru lansarea acesteia sunt descărcate vineri pe o navă a Marinei Militare, de reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), pregătirile pentru trimiterea vehiculului în spaţiu urmând să înceapă săptămâna viitoare.

117 afișări
Imaginea articolului Prima rachetă spaţială românească, pregătită de lansarea în spaţiu

Prima rachetă spaţială românească, pregătită de lansarea în spaţiu (Imagine: www.arcaspace.ro)

"Astăzi are loc descărcarea echipamentelor şi rachetei pe nava militară, urmând ca săptămâna viitoare să desfăşurăm antrenamente în comun ARCA cu echipa Marinei şi familiarizarea personalului ARCA cu nava. Antrenamentele vor dura maxim patru zile şi apoi, dacă prindem o zi cu soare, vânt rezonabil şi o mare de aproximativ gradul II, să ieşim în larg să efectuăm zborul. Dacă vremea va fi nefavorabilă, aşteptăm până prindem o zi bună, pentru că suntem hotărâţi să lansăm racheta anul acesta", a declarat, vineri, Simona Popescu, PR Manager ARCA.

Operaţiunea de descărcare a avut loc în Dana militară 2 a portului Constanţa.

Zborul rachetei Helen, proiectată şi construită de ARCA, reprezintă ultimul antrenament în cadrul competiţiei Google Lunar X Prize şi, implicit, intrarea României în cercul ţărilor care dezvoltă programe spaţiale de anvergură.

Helen este o rachetă spaţială realizată în trei trepte, capabilă să atingă, în zbor suborbital, spaţiul cosmic.

Marina Militară va transporta ansamblul de lansare, format din racheta Helen şi balonul purtător - cel mai mare balon solar din lume, precum şi echipa ARCA, în largul Mării Negre.

În această fază a operaţiunii vor participa două nave militare de mari dimensiuni şi trei ambarcaţiuni uşoare. După câteva zile de pregătiri şi antrenamente, în momentul în care vremea se va stabiliza, operaţiunea de lansare îşi va urma cursul plănuit.

Lansată în 2007, Google Lunar X Prize este o competiţie internaţională de astronautică ce vizează trimiterea pe Lună a unui robot având capacitatea să aselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa lunară pe o distanţă de 500 metri şi să transmită imagini foto şi video. Premiul pentru echipa câştigătoare va fi de 30 milioane de dolari.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie neguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale.

Începând din anul 2002, ARCA reprezintă unul dintre concurenţii importanţi înscrişi în cea mai prestigioasă competiţie de astronautică - Ansari X Prize.

ARCA participă, din 2008, în Competiţia Google Lunar X Prize.

Pentru a reuşi să intre în posesia premiului de 30 de milioane de dolari, ARCA dezvoltă sonda lunară ELE şi racheta lansatoare de sateliţi Haas.

Haas este cel mai ambiţios proiect de cercetare iniţiat vreodată de România. Până în prezent, ARCA a dezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo şi Haas-ELE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici