Rămăşiţele pământeşti ale ţarului Nicolae al II-lea, autentificate cu ajutorul unui test ADN

Analizele ştiinţifice efectuate de autorităţile ruse la cererea Bisericii ortodoxe au confirmat, prin intermediul unui test ADN, autenticitatea rămăşiţelor pământeşti ale ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, informează lefigaro.fr.

541 afișări
Imaginea articolului Rămăşiţele pământeşti ale ţarului Nicolae al II-lea, autentificate cu ajutorul unui test ADN

Rămăşiţele pământeşti ale ţarului Nicolae al II-lea, autentificate cu ajutorul unui test ADN (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Înhumate la Sankt Petersburg, fosta capitală imperială rusă, rămăşiţele pământeşti ale ţarului şi ale soţiei sale, Alexandra, "au fost exhumate, în cadrul redeschiderii anchetei ce a vizat circumstanţele în care a murit familia imperială", a anunţat comitetul însărcinat cu efectuarea acestor analize." Mostre de ADN au fost prelevate din mandibulele lui Nicolae al II-lea şi a soţiei sale, Alexandra, ca şi din vertebra cervicală a ultimului ţar rus", se afirmă în acelaşi comunicat.

Examinarea acestor probe ADN a arătat că ele "coincid cu cele prelevate de pe ultima cămaşă purtată de Nicolae al II-lea, pe care se aflau pete de sânge", după executarea familiei imperiale ruse. "Aceste teste confirmă o dată în plus autenticitatea acestor rămăşiţe pământeşti", a subliniat acelaşi comunicat. Totuşi, "testele vor continua", precizează comitetul de anchetă. Experţii vor realiza analize genetice suplimentare, pentru a compara ADN-ul lui Nicolae al II-lea cu ADN-ul tatălui său, ţarul Alexandru al III-lea, înmormântat tot la Sankt Petersburg, cu scopul "de a obţine o concluzie definitivă şi profund fiabilă".

Ancheta despre circumstanţele în care au fost asasinaţi ţarul Nicolae al II-lea şi membrii familiei sale a fost redeschisă în luna septembrie, la cererea Bisericii Ortodoxe ruse, care a susţinut multă vreme că are dubii în legătură cu autenticitatea osemintelor respective, considerate ale familiei imperiale Romanov. "Biserica va examina toate informaţiile disponibile şi va lua o decizie la timpul potrivit", a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe ruse pentru agenţia de presă Interfax.

"Analizele nu s-au încheiat deocamdată. Aşteptăm rezultatele tuturor testelor şi vom asculta cu atenţie părerile tuturor experţilor", a declarat la rândul său Gherman Lukianov, avocatul familiei Romanov. Deschisă în 1993, ancheta a fost iniţial oprită în 2009 din cauza absenţei unor progrese semnificative, însă acea decizie a fost considerată ilegală, în 2010, de un tribunal rus.

Rămăşiţele pământeşti ale membrilor familia Romanov, inclusiv cele ale ţarului Nicolae al II-lea şi ale împărătesei Alexandra Feodorovna, exhumate dintr-o groapă comună din Ekaterinburg, în regiunea Ural, în 1991, au fost oficial identificate în 1998 de guvernul rus. Scheletele lor au fost înhumate cu mare pompă la Sankt Petersburg şi toţi cei şapte membri ai familiei Romanov - asasinaţi de bolşevici în 1918 - au fost canonizaţi şi declaraţi martiri de către Biserica ortodoxă rusă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici