Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Reînvie visul alchimiștilor: Aur obținut din mercur

Reînvie visul alchimiștilor: Aur obținut din mercur

Un nou proces bazat pe fuziune nucleară promite să transforme mercurul în aur, readucând la viață visul alchimiștilor - de data aceasta, cu baze științifice solide.
Reînvie visul alchimiștilor: Aur obținut din mercur
Maria Miron
23 iul. 2025, 12:01, Life-Inedit

Ideea de a transforma metalele obișnuite în aur a captivat, de-a lungul secolelor, mințile unora dintre cei mai mari gânditori, de la egiptenii antici până la Isaac Newton. Marathon Fusion, un start-up din Silicon Valley susține într-o lucrare științifică, citată de Telegraph, că a găsit o metodă reală de transmutare atomică, bazată pe tehnologia fuziunii nucleare.

Reprezentanții companiei spun că au descoperit o metodă de a converti mercurul în aur folosind neutroni generați în timpul reacțiilor de fuziune nucleară. Mai mult decât atât, procesul este viabil din punct de vedere tehnic, scalabil și, cel mai important, economic. „Această descoperire marchează începutul unei noi epoci de aur”, a transmis Marathon Fusion.

Aurul ar putea fi noul bonus al fuziunii nucleare

Tehnologia se bazează pe reacții de fuziune între doi dintre cei trei izotopi ai hidrogenului, deuteriu și tritiu, care, atunci când sunt forțați să fuzioneze, generează heliu-4, unul dintre cele mai stabile și simple nuclee atomice din univers, și neutroni de mare energie. Jumătate dintre acești neutroni pot fi direcționați către un strat de mercur-198, un izotop comun de mercur, care, la contactul cu neutronii, se transformă în mercur-197. Acest izotop instabil se descompune natural, în câteva zile, în aur-197, singurul izotop al aurului natural. Toate bijuteriile, lingourile sau obiectele din aur pur sunt compuse din atomi de aur-197.

Compania estimează că o centrală de fuziune cu o capacitate de 1 gigawatt ar putea produce aproximativ 5.000 de kilograme de aur pe an, o cantitate care ar valora sute de milioane de dolari pe piața actuală. Marathon susține că acest proces nu ar afecta autonomia combustibilului sau producția de energie, ci ar funcționa în paralel cu generarea de electricitate.

Aurul produs prin fuziune nucleară ar putea fi radioactiv

Izotopul standard al aurului, aur-197, care se găsește în scoarța terestră sau în meteoriți nu este radioactiv și nu suferă dezintegrare. Totuși, aurul obținut prin metoda propusă de start-upul din California ar putea conține urme de izotopi radioactivi, ceea ce ar necesita depozitarea sa în condiții sigure pentru o perioadă de până la 18 ani, potrivit estimărilor companiei.

„Spre deosebire de încercările anterioare, metoda noastră este masiv scalabilă, realizabilă practic și irezistibilă din punct de vedere economic”, a mai transmis Marathon. Compania susține că modelările sale tehnico-economice arată că valoarea aurului produs ar putea egala valoarea energiei generate, dublând astfel rentabilitatea unei centrale de fuziune.

În plus, tehnologia ar putea fi folosită și pentru alte aplicații, precum producerea de paladiu – metal prețios, la fel ca aurul sau platina, pentru sinteza de izotopi medicali sau fabricarea de materiale pentru baterii nucleare.

Marathon Fusion a fost fondată în urmă cu doi ani de Adam Rutkowski, fost inginer la SpaceX, și Kyle Schiller, bursier al fundației Schmidt Futures, condusă de fostul CEO Google, Eric Schmidt.