Româncele, pe penultimul loc în UE la speranţa de viaţă

Româncele sunt pe penultimul loc în UE, la speranţa de viaţă la naştere, potrivit unui studiu Eurostat publicat de CE cu ocazia Zilei de 8 Martie, iar perspectiva pentru 2030 nu este optimistă, studiul arătând că în acel an româncele vor avea cea mai mică speranţă de viaţă din Uniune.

28 afișări
Imaginea articolului Româncele, pe penultimul loc în UE la speranţa de viaţă

Româncele, pe penultimul loc în UE la speranţa de viaţă (Imagine: Roald Aron/Mediafax Foto)

Potrivit unui studiu Eurostat, publicat de CE cu ocazia Zilei de 8 Martie, la nivelul anului 2009, în România, speranţa de viaţă la naştere atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor este printre cele mai mici din Europa.

Astfel, româncele au o speranţă de viaţă de 77,2 ani, aceasta fiind a doua cea mai mică valoare după Bulgaria, unde speranţa de viaţă este de 77 de ani. Bărbaţii români au la rândul lor a patra cea mai mică speranţă de viaţă din UE, aceasta fiind de 69,7 ani. O speranţă de viaţă mai mică la bărbaţi se înregistrează doar în Estonia, Lituania şi Letonia.

Speranţe mari de viaţă în rândul femeilor se înregistrează în Franţa (84,9 ani), Spania (84,3 ani) şi Italia (84,2 ani), iar în rândul bărbaţilor - în Suedia (79,2 ani), Olanda (78,4 ani) şi Cipru (78,5 ani).

La nivelul UE, potrivit unor calcule aferente anului 2007, speranţa de viaţă a femeilor la naştere era de 82,2 ani, iar a bărbaţilor de 76,1 ani.

Speranţa de viaţă la femei la nivelul anului 2008 varia în UE între 77 de ani în Bulgaria şi 84,9 ani în Franţa, fiind în toate statele membre UE mai mare decât speranţa de viaţă a bărbaţilor.

Potrivit studiului, în 2030, speranţa de viaţă la naştere a femeilor va fi de 85,3 ani şi de 80 de ani pentru bărbaţi la nivelul UE 27. Studiul estimează că, în anul 2030, la nivelul UE 27, speranţa de viaţă la naştere va fi în cazul femeilor de 85,3 ani şi de 80 de ani în cazul bărbaţilor.

În schimb, potrivit aceloraşi estimări, România şi Bulgaria vor fi la egalitate cu cea mai mică speranţă de viaţă pentru femei (81,3 ani), în timp ce bărbaţii români vor avea o speranţă de viaţă de 75,5 ani, a şasea cea mai mică din Europa după ţările baltice, Bulgaria şi Ungaria.

Studiul arată, de asemenea, în cazul României, că, dacă la nivelul anului 2008 femeile cu vârsta de peste 65 de ani reprezentau 17% în totalul populaţiei, în 2030 proporţia acestora va creşte la 23%

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici