România, vizată de proceduri de infringement pentru neîndeplinirea obligaţiilor în domeniul mediulu

România este vizată de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în domeniul mediului, anunţă Comisia Europeană.

356 afișări
Imaginea articolului România, vizată de proceduri de infringement pentru neîndeplinirea obligaţiilor în domeniul mediulu

România, vizată de proceduri de infringement pentru neîndeplinirea obligaţiilor în domeniul mediulu

Comisia cere României şi altor 12 state membre să transpună integral în legislaţia naţională noile norme ale UE privind depozitele de deşeuri

Comisia îndeamnă Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Finlanda, Franţa, Croaţia, Luxemburg, Letonia, Malta, România şi Slovacia să îşi alinieze legislaţiile naţionale la modificările incluse în Directiva 2018/850 privind depozitele de deşeuri.

Directiva introduce restricţii privind depozitarea tuturor deşeurilor care pot fi reciclate sau valorificate energetic începând cu 2030. Ea urmăreşte, de asemenea, să limiteze proporţia deşeurilor municipale trimise la depozitele de deşeuri la 10 % până în 2035 şi introduce norme privind calcularea modului în care sunt atinse obiectivele privind deşeurile municipale. Totodată, directiva impune ţărilor din UE să instituie un sistem eficace de control al calităţii şi de trasabilitate a deşeurilor municipale depozitate.

Pactul verde european subliniază importanţa obiectivului ca Europa să rămână pe calea cea bună în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor sale de mediu.

În octombrie 2020, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere celor 13 state membre menţionate, iar acum a decis să le trimită avize motivate. Ţările respective au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi pentru a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie cu privire la aceste cazuri.

De asemenea, Comisia îndeamnă Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Croaţia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovenia şi Slovacia să îşi alinieze legislaţiile naţionale la modificările incluse în Directiva (UE) 2018/851 de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deşeurile.

Directiva stabileşte cerinţe minime de funcţionare pentru schemele de răspundere extinsă a producătorilor (REP) şi consolidează normele privind prevenirea deşeurilor. Ea stabileşte, de asemenea, noi obiective privind reciclarea deşeurilor municipale, specificând că, până în 2025, deşeurile municipale vor trebui reciclate la un nivel minim de 55 % din greutate. Acest obiectiv va creşte la 60 % până în 2030 şi la 65 % până în 2035. Pactul verde european subliniază importanţa obiectivului ca Europa să rămână pe calea cea bună în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor sale de mediu. În octombrie 2020, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere celor 17 state membre menţionate, iar acum a decis să le trimită avize motivate. Ţările respective au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi pentru a lua măsurile necesare; în caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie cu privire la aceste cazuri.

În plus, Comisia îndeamnă Austria, Estonia, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Croaţia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Polonia şi România să îşi alinieze legislaţiile naţionale la modificările incluse în Directiva (UE) 2018/852 privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje.

Directiva impune statelor membre ale UE să ia măsuri pentru a preveni generarea de deşeuri de ambalaje şi pentru a reduce la minimum impactul ambalajelor asupra mediului. Pactul verde european subliniază importanţa obiectivului ca Europa să rămână pe calea cea bună în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor sale de mediu. În octombrie 2020, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere celor 13 state membre menţionate, iar acum a decis să le trimită avize motivate.

Ţările respective au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi pentru a lua măsurile necesare; în caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie cu privire la aceste cazuri.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici