Sângele pentru transfuzii stocat peste 35 de zile favorizează infecţiile

Sângele pentru transfuzii care este stocat o perioadă mai mare de 35 de zile favorizează apariţia infecţiilor, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, prezentat în cadrul conferinţei din Philadelphia a American College of Chest Physicians.

25 afișări
Imaginea articolului Sângele pentru transfuzii stocat peste 35 de zile favorizează infecţiile

Sângele pentru transfuzii stocat peste 35 de zile favorizează infecţiile

Riscul de intoxicaţie a sângelui sau de îmbolnăvire de pneumonie se dublează dacă au trecut 29 de zile de la recoltarea sângelui pentru transfuzii, au declarat cercetătorii de la Cooper University Hospital, din New Jersey. Specialiştii au cerut instaurarea unor proceduri mai stricte în privinţa recoltării şi stocării sângelui, informează bbc.co.uk.

Media intervalului de livrare către spitale este de 10 zile, potrivit cercetătorilor, iar livrările zilnice nu trebuie să producă acumulări de stocuri.

Autorităţile americane nu permit folosirea unităţilor recoltate cu o vechime mai mare de 42 de zile. În Marea Britanie, acest termen de valabilitate este şi mai scurt, de doar 35 de zile.

După două săptămâni de stocare, celulele roşii din sânge eliberează anumite substanţe chimice, denumite "citokine", ce influenţează funcţiile sistemului imunitar. Un nivel ridicat de citokine poate predispune pacientul la infecţii.

Studiul a fost efectuat pe un număr de 422 de pacienţi. Vechimea medie a sângelui folosit în transfuzii a fost de 26 de zile, iar 70% dintre pacienţi au primit sânge mai vechi de 21 de zile. 57 dintre pacienţi au dezvoltat ulterior, după transfuzii, diverse infecţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici