Satelitul GOCE a furnizat "Rolls Royce-ul hărţilor oceanice"

Satelitul GOCE, supranumit "Ferrari-ul spaţiului", care şi-a încheiat misiunea în urmă cu un an, a permis stabilirea "celui mai bun model de până acum" de monitorizare a curenţilor oceanici, furnizând un veritabil "Rolls Royce al hărţilor oceanice", a anunţat marţi Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

179 afișări
Imaginea articolului Satelitul GOCE a furnizat "Rolls Royce-ul hărţilor oceanice"

Satelitul GOCE, supranumit "Ferrari-ul spaţiului", a furnizat "Rolls Royce-ul hărţilor oceanice" (Imagine: www.esa.int)

Această descoperire ştiinţifică ar trebui să favorizeze o mai bună înţelegere a evoluţiei oceanelor, în cadrul programelor de observare a încălzirii globale, informează AFP.

Supranumit "Ferrari-ul spaţiului", datorită fuselajului său aerodinamic, satelitul GOCE a permis, de asemenea, cartografierea variaţiilor de gravitaţie terestră, "cu o precizie de neegalat", a precizat ESA.

Graţie măsurătorilor înregistrate de acest satelit, oamenii de ştiinţă au putut să alcătuiască o hartă în HD (High Definition) a geoidului (corp geometric care reprezintă forma teoretică a Pământului, redusă la nivelul mărilor şi oceanelor, prelungită şi sub continente, n.r.).

Este vorba de o hartă virtuală reprezentând suprafaţa planetei noastre pe care gravitaţia se exercită în mod uniform, în absenţa oricărei influenţe exterioare (maree, curenţi marini, vânturi).

Ea oferă o imagine neregulată a Terrei, sub forma unui cartof, cu crestături şi adâncituri.

Suprafaţa oceanelor este influenţată de gravitaţie.

Graţie preciziei acestei hărţi, geofizicienii şi climatologii pot de acum înainte să observe cu o fineţe mult mai mare variaţiile înregistrate la nivelul mărilor, circulaţia oceanelor şi evoluţia calotelor glaciare.

O estimare precisă a curenţilor este "crucială pentru a înţelege mai bine dinamica oceanelor", a declarat Marie-Hélène Rio, cercetătoare la Institutul de ştiinţe climatice din cadrul Consiliul naţional italian de cercetări ştiinţifice, cu ocazia prezentării rezultatelor furnizate de GOCE, la sediul UNESCO din Paris.

Lansat în 2009, GOCE s-a dezintegrat în atmosfera înaltă a Terrei pe 11 noiembrie 2013, fără să provoace pagube materiale la sol. Misiunea ajunsese la final.

Datele obţinute de acest satelit continuă să fie exploatate şi ar trebui să conducă la o ameliorare a cunoştinţelor despre nivelul mărilor şi oceanelor, dinamica glaciară şi interiorul Terrei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici