- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (27.09.2023, 08:47)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Se formează un nou "supercontinent". "Pangea Ultima" ar putea aduce sfârşitul oamenilor şi al tuturor mamiferelor - studiu
Formarea unui nou "supercontinent" ar putea distruge oamenii şi toate celelalte mamifere încă în viaţă în 250 de milioane de ani, arată cercetătorii.
Urmărește
11942 afișări
Se formează un nou "supercontinent". "Pangea Ultima" ar putea aduce sfârşitul oamenilor şi al tuturor mamifeerelor - studiu
Folosind primele modele climatice supercomputerizate ale viitorului îndepărtat, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au prezis cum se vor intensifica extremele climatice după ce continentele lumii vor fuziona pentru a forma un supercontinent, Pangea Ultima, în aproximativ 250 de milioane de ani.
Aceştia au constatat că va fi extrem de cald, uscat şi practic de nelocuit pentru oameni şi mamifere, care nu sunt evoluate pentru a face faţă expunerii prelungite la căldură excesivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Donald Trump şi Volodimir Zelenski au discutat la Palatul Elysée
-
MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Siria să părăsească ţara pe orice rută sigură. Rebelii avansează spre Damasc
-
BEC pentru prezidenţiale îşi încetează activitatea vinerea viitoare
Cercetătorii au simulat evoluţia temperaturii, a vântului, a ploii şi a umidităţii pentru acest supercontinent şi au folosit modele de mişcare a plăcilor tectonice, chimia şi biologia oceanelor pentru a calcula nivelurile de dioxid de carbon, relatează CNN.
Ei au descoperit că nu numai că formarea Pangea Ultima ar duce la erupţii vulcanice mai regulate, care ar ar arunca dioxid de carbon în atmosferă şi ar încălzi planeta, dar şi că soarele ar deveni mai strălucitor, emiţând mai multă energie şi încălzind şi mai mult Pământul, notează experţii în lucrarea publicată luni în revista Nature Geoscience.
"Supercontinentul ar crea efectiv o triplă lovitură care ar cuprinde efectul de continentalitate, un soare mai fierbinte şi mai mult CO2 în atmosferă", a declarat Alexander Farnsworth, cercetător asociat la Universitatea din Bristol şi autorul principal al lucrării, într-un comunicat de presă de luni.
"Temperaturile generalizate cuprinse între 40 şi 50 de grade Celsius şi extremele zilnice şi mai mari, la care se adaugă nivelurile ridicate de umiditate, ne-ar pecetlui în cele din urmă soarta. Oamenii - împreună cu multe alte specii - ar muri din cauza incapacităţii lor de a elimina această căldură prin transpiraţie, răcorindu-şi corpul", a adăugat Farnsworth.
Căldura crescută, a precizat Farnsworth, ar crea un mediu fără surse de hrană sau apă pentru mamifere.
Deşi există mari incertitudini atunci când se fac previziuni atât de îndepărtate în viitor, cercetătorii au declarat că imaginea pare "foarte sumbră", cu doar 8% până la 16% din terenul de pe supercontinent locuibil pentru mamifere.
Ultima extincţie în masă a avut loc în urmă cu 66 de milioane de ani, când un asteroid a lovit Pământul şi a distrus dinozaurii şi majoritatea formelor de viaţă de pe planetă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Putin anunță desfășurarea rachetelor nucleare Oreshnik în Belarus
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Purtăm ADN de la verişorii noştri dispăruţi. Mulţi oameni moderni au imunitate scăzută la COVID-19 din cauza că strămoşii noştri s-au cuplat cu neanderthalienii şi denisovanii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Pe ce dată vin ninsorile în București, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, potrivit meteorologilor AccuWeather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe