Sigourney Weaver, eroina din "Alien", luptă împotriva acidificării oceanelor

Actriţa Sigourney Weaver a sărbătorit joi, Ziua Mondială a Pământului, susţinând în faţa Congresului american un discurs în care a solicitat intensificarea luptei împotriva acidificării oceanelor.

54 afișări
Imaginea articolului Sigourney Weaver, eroina din "Alien", luptă împotriva acidificării oceanelor

Sigourney Weaver, eroina din "Alien", luptă împotriva acidificării oceanelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am jucat în suficient de multe filme SF pentru a şti că planeta noastră va supravieţui unor scenarii de coşmar", a declarat în faţa Congresului american eroina francizei "Alien", care, în cel mai recent lungmetraj al regizorului James Cameron, "Avatar", a interpretat rolul unei activiste ecologiste.

"Însă acest lucru a fost doar cinema. În realitate, cetăţenii trebuie să acţioneze acum pentru a putea, peste 20 de ani, să îşi privească copiii în ochi şi să îşi spună că au făcut ceea ce a trebuit să facă", a adăugat Sigourney Weaver.

Alături de renumita actriţă americană, în vârstă de 60 de ani, au urcat la pupitru un pescar, un scafandru şi doi oameni de ştiinţă.

"Acidificarea modifică compoziţia chimică a oceanelor (...) şi va provoca schimbări în ceea ce priveşte prosperitatea şi supravieţuirea unui număr mare de organisme marine", a declarat James Barry, cercetător la Institutul de cercetare al Acvariului din Monterey din California.

Potrivit unui raport publicat, joi, de National Academy of Sciences (NAS), compoziţia chimică a oceanelor este pe cale să se schimbe "cu o viteză şi pe o scară nemaivăzute până în prezent".

"Cercetătorii se tem că numeroase specii nu vor supravieţui acestor schimbări radicale", a concluzionat Sigourney Weaver, amintind că apele oceanului planetar au în prezent o aciditate cu 30% mai mare decât în epoca preindustrială.

Dioxidul de carbon eliberat în atmosferă şi absorbit de apa mării se transformă în acid carbonic, care conduce la o scădere a concentraţiei de carbonaţi (ioni) din oceane, în special a carbonatului de calciu, o substanţă vitală pentru recifele de corali şi pentru scoici.

Sigourney Weaver este prima actriţă de la Hollywood care a devenit o adevărată eroină a filmelor de acţiune. Prima ei apariţie în rolul locotenentului Ellen Ripley datează din 1979, odată cu lansarea pe marile ecrane a seriei "Alien".

Anul 2010 se anunţă foarte încărcat pentru Sigourney Weaver, celebra actriţă americană urmând să joace în două comedii - "You Again" şi "Paul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici