Stephen Hawking, spitalizat de urgenţă - video

Astrofizicianul britanic Stephen Hawking, atins de o boală degenerativă paralizantă diagnosticată în urmă cu peste 40 de ani, este "foarte bolnav" şi a fost internat de urgenţă într-un spital din Addenbrooke (Marea Britanie), a indicat purtătorul de cuvânt al Universităţii Cambridge.

39 afișări
Imaginea articolului Stephen Hawking, spitalizat de urgenţă - video

Stephen Hawking, spitalizat de urgenţă (Astrofizicianul britanic Stephen Hawking)

"Profesorul Hawking este foarte bolnav şi a fost transportat cu ambulanţa la un spital din Addenbrooke, Cambridge", a declarat un purtător de cuvânt al universităţii britanice la care lucrează astrofizicianul. "A fost supus unor teste medicale. Se simte rău de mai multe săptămâni", a adăugat acesta.

Duminică seară un alt purtător de cuvânt al universităţii a precizat că cercetătorul îşi va petrece noaptea la spital şi că "nu are dureri".

Stephen Hawking, în vârstă de 67 de ani, celebru la nivel mondial pentru lucrările sale despre univers şi gravitaţie, este autorul unei "Scurte istorii a timpului" (publicată şi de Humanitas, în 2004), una dintre cele mai de succes cărţi ştiinţifice, şi al volumului "George şi cheia secretă a universului" (apărut şi la Humanitas, în 2009).

Atins de scleroză laterală amiotrofică, o maladie paralizantă cu care a fost diagnosticat pe când avea 22 de ani, profesorul se deplasează în scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

Scleroza laterală amiotrofică - boala Lou Gehrig - se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Boala este progresivă, invalidantă, fatală, mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, însă se ştie că circa 5-10% dintre bolnavi prezintă o formă moştenită a acesteia.

După diagnostic, medicii i-au spus că mai are doar câţiva ani de trăit, însă Stephen Hawking a reuşit să supravieţuiască peste 40 de ani şi a devenit un om de ştiinţă recunoscut la nivel internaţional.

În 1979, profesorul a preluat catedra de matematică a Universităţii din Cambridge - ocupată de Isaac Newton cu 300 de ani mai devreme -, a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi este membru al Academiei de ştiinţe americane.

La începutul lui aprilie, Universitatea din Arizona (SUA) a anunţat că Stephen Hawking şi-a anulat prezenţa la un eveniment, pe 5 aprilie, pentru că trebuia să se refacă fizic după o infecţie pulmonară, iar medicii l-au sfătuit să nu călătorească.

Presa indica la începutul anului că postul de televiziune Discovery Channel va difuza în 2010 un documentar al astrofizicianului - "Universul lui Stephen Hawking", prima parte a unei trilogii despre natura universului.

Stephen Hawking va abandona catedra de matematică a Universităţii din Cambridge la sfârşitul acestui an, însă va continua să colaboreze cu instituţia britanică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici