STUDIU: Căscatul este contagios şi se transmite inclusiv de la om la câine

Căscatul, despre care oamenii spun de multă vreme că este contagios, este un fenomen care se transmite nu doar de la om la om, ci şi de la om la câine, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii japonezi.

687 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Căscatul este contagios şi se transmite inclusiv de la om la câine

STUDIU: Căscatul este contagios şi se transmite inclusiv de la om la câine (Imagine: Shutterstock)

Stăpânii de câini spun adeseori că prietenii lor patrupezi înţeleg perfect starea lor de dispoziţie. Şi, potrivit unui studiu recent, această afirmaţie ar fi cât se poate de adevărată.

Potrivit cercetătorilor japonezi, câinii încep să caşte nu doar atunci când oamenii din jurul lor fac acest lucru, ci mai ales atunci când persoana care cască este stăpânul lor, informează dailymail.co.uk.

Autorii studiului consideră că irezistibilul impuls de a căsca se transmite într-adevăr de la oameni la câini şi acest fenomen reprezintă de fapt o formă rudimentară de empatie.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia potrivit căreia acest comportament reprezintă o dovadă a faptului că aceste animale de companie (câinii - n.r.) sunt înzestraţi cu o abilitate "aproape umană" de a-şi manifesta empatia - capacitatea de identifica sentimentele şi starea de spirit a celor din jur.

Acest studiu, publicat în Public Library of Science ONE şi coordonat de Teresa Romero, a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Tokyo din Japonia pe un eşantion alcătuit din 25 de câini şi stăpânii lor.

Câinii au fost astfel poziţionaţi pentru a-i privi pe stăpânii lor sau alte persoane străine, în timp ce aceştia căscau sau mimau acest lucru, în timp ce ritmurile lor cardiace erau monitorizate de cercetători. Reacţiile patrupedelor au fost filmate cu două camere video.

Autorii studiului au descoperit astfel că patrupedele au început să caşte mult mai des ca reacţie la acţiunile stăpânilor lor decât la cele ale persoanelor străine.

Totodată, ei au fost mult mai sensibili la căscatul veritabil şi au căscat mult mai rar ca reacţie la căscatul simulat.

La primatele umanoide, fenomenul căscatului contagios a fost deja observat la cimpanzei, bonobo şi babuinii gelada. Ca şi la oameni, aceste animale au reacţionat la căscatul unor indivizi cu care aveau o legătură socială puternică.

La oameni, fenomenul de "căscat contagios" afectează circa jumătate dintre adulţi, însă cauzele fenomenului rămân învăluite în mister.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici