STUDIU: Delfinii sălbatici folosesc "nume" pentru a comunica între ei

Delfinii care trăiesc în libertate folosesc un fel unic de a "fluiera", pentru a fi recunoscuţi de apropiaţii lor şi pentru a răspunde atunci când un exemplar din aceeaşi specie îl strigă "pe nume", afirmă autorii unui studiu publicat luni în Statele Unite.

851 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Delfinii sălbatici folosesc "nume" pentru a comunica între ei

STUDIU: Delfinii sălbatici folosesc "nume" pentru a comunica între ei (Imagine: Shutterstock)

Acest studiu, realizat pe 200 de delfini sălbatici din largul coastelor Scoţiei, a evidenţiat faptul că aceste vieţuitoare sunt singurele mamifere în afară de om care sunt capabile să "se strige" pe nume.

"Este prima dovadă reală a existenţei unor nume în regnul animal", afirmă Stephanie King, cercetătoare la Universitatea St. Andrews din Scoţia, coordonatoare acestui studiu publicat în revista americană Proceedings of the National Acadmey of Sciences (PNAS).

Acest studiu "face o paralelă foarte interesantă între modalităţile de comunicare ale oamenilor şi cele ale delfinilor: toată lumea ştia că aşa stăteau lucrurile, dar acest fapt nu fusese încă dovedit niciodată printr-un experiment", a adăugat ea.

Oamenii de ştiinţă descoperiseră deja în trecut faptul că delfinii îşi dezvoltă propriul fluierat, ca o semnătură personală sau ca un nume, în primele luni de viaţă.

Aproape jumătate din totalul fluierăturilor utilizate de un delfin sălbatic sunt efectuate pentru a-şi comunica propriul nume sau pentru a-şi anunţa sosirea într-o anumită zonă, precizează Stephanie King. Această cercetătoare a dorit să afle ce ar face un delfin dacă un alt defin ar fluiera numele său.

Alături de Vincent Janik, coautor al studiului, cercetătoarea scoţiană a înregistrat un grup de delfini şi a difuzat apoi sunetele corespunzătoare fluierăturilor lor personale, unele după altele, modificând uşor înregistrarea, pentru a-i face pe delfini să creadă că îşi aud propriul nume "pronunţat" de un alt delfin.

"Animalele au reacţionat atunci când au auzit (înregistrarea) fluierătura lor. Fiecare delfin a răspuns, de fiecare dată, şi foarte repede, chiar de mai multe ori. Ei nu au reacţionat în acest fel la alte fluierături difuzate. Aceste rezultate sunt frapante", a declarat autoarea studiului.

Se ştie deja că şi alte animale, precum păsările cântătoare, liliecii şi papagalii, sunt capabile să copieze sunete din mediul în care trăiesc şi să dezvolte un fel de repertoriu cu "prenume".

Însă doar papagalii şi delfinii folosesc nume pe care le-au învăţat pentru a-şi striga semeni sau spre diverse obiecte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici