STUDIU Expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul pacienţilor vaccinaţi

Expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul pacienţilor vaccinaţi împotriva COVID-19, arată datele unui studiu.

1767 afișări
Imaginea articolului STUDIU Expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul pacienţilor vaccinaţi

STUDIU Expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul pacienţilor vaccinaţi

Creşterea accentuată a cazurilor de coronavirus în ultima perioadă, provocată de varianta Delta, ridică semne de întrebare legate de evoluţia pandemică din această toamnă. Numărul de vaccinări a crescut, sunt peste 5.200.000 de persoane imunizate cu schemă completă în România, însă este nevoie de un efort constant şi susţinut pentru continuarea acestui proces.

În acelaşi timp, Agenţia Europeană pentru Medicamente a început să analizeze datele clinice pentru doza „booster”, a treia doză de vaccin, la 6 luni de la imunizarea completă, care să asigure protecţie suplimentară în faţa noilor mutaţii ale coronavirusului .

În acest context, reţeaua de sănătate Regina Maria anunţă rezultatele celei de-a treia etape a studiului ce evaluează răspunsul imun post-vaccinal. Această etapă continuă cercetarea lansată în luna ianuarie 2021, cercetare ce a evaluat dinamica anticorpilor pentru a estima răspunsul imun post-vaccinare.

După debutul primei etape de vaccinare, reţeaua a înrolat în acest studiu un eşantion de 395 de persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare.

Faza a III-a a studiului a constat în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 6 luni de la administrarea primei doze de vaccin, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice. În această fază, pentru a putea fi urmărită dinamica serologică post vaccinare, a fost măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică marca Roche, care se bazează pe tehnica chemiluminiscenţei.

„Cea de-a treia fază a studiului nostru este foarte importantă pentru că ne arată cantitatea de anticorpi prezentă la 6 luni după vaccinarea anti SARS-CoV-2 în serurile recoltate de la participanţii în studiu. Datele noastre arată că, în acest moment, dinamica titrului de anticorpi urmează o traiectorie stabilă, fără scăderile pe care le-am întâlnit în faza a doua a studiului, la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare. În continuare majoritatea participanţilor prezintă anticorpi anti SARS-CoV-2. Amintesc aici faptul că valoarea de referinţă analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depăşesc acest prag indică prezenţa anticorpilor specifici în eşantionul de produs biologic analizat”, a menţionat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Datele din studiu arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eşantionul de pacienţi analizat a ajuns la o medie de 1.277 U/ml. Această valoare este una îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicat şi poate indica protecţia în faţa virusului.

Ceea ce se remarcă, din nou, este că în cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi rămâne mai ridicată decât în cazul pacienţilor care nu au trecut prin boală, situându-se în jurul valorii de 2.422 U/ml.

O concluzie arată că, deşi cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile. Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, în timp ce, la 90 de zile, scăderea era accentuată, de 66%, ajungând la 2.149 U/ml. La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U/ml, remarcându-se o stabilizare faţă de ultimele 3 luni, cu o scădere de doar 41%.

Datele ştiinţifice arată că, în orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade în timp, fără a afecta eficienţa generală în faţa bolilor. Aceleaşi rezultate se înregistrează şi în cazul actualelor vaccinuri împotriva SARS-CoV-2. În ciuda acestei scăderi a titrului de anticorpi, răspunsul imun în faţa virusului rămâne puternic, protejându-i pe cei vaccinaţi de forme severe, potrivit unui studiu publicat în celebra revistă Lancet.

Aceste date sunt susţinute şi de concluziile studiului, care arată că răspunsul imun este puternic, iar anticorpii antispike sunt la un nivel stabil, care oferă protecţie.

Analizele pe care le-am derulat în aceste 6 luni demonstrează că, alături de vaccinare, menţinerea măsurilor de protecţie, deja ştiute (purtarea măştii medicale, spălarea mâinilor, evitarea aglomeraţiei) ne ajută să ne protejăm chiar şi în faţa mutaţiilor virusului SARS-CoV-2. Totodată, o a treia doză de vaccin poate creşte cantitatea de anticorpi, mai ales la persoanele cu imunitate scăzută, care astfel sunt mai bine protejate în faţa tuturor mutaţiilor virusului”, a afirmat Gabriel Gurguţă, medic specialist boli infecţioase.

Un rezultat îmbucurător desprins din studiu arată că, în cazul a 35 de persoane înrolate în grupul de cercetare, au fost înregistrate creşteri ale nivelului de anticorpi. Dintre acestea, 9 persoane au declarat că au intrat în contact cu persoane pozitive, însă niciunul dintre ele nu a avut un test RT-PCR sau antigen pozitiv. În plus, numai 3 persoane din acest grup au acuzat simptome uşoare de infecţie respiratorie şi nu au necesitat spitalizare.

6 persoane din lotul la care s-au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi au declarat că au călătorit în zone cu risc epidemiologic ridicat, în timp ce alte 7 persoane au menţionat că au participat la evenimente cu un număr ridicat de persoane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici