STUDIU: Încălzirea globală provoacă scăderea productivităţii centralelor nucleare şi termice

Încălzirea globală, prin creşterea temperaturii apelor şi reducerea debitelor râurilor, a provocat scăderea productivităţii mai multor centrale nucleare şi termocentrale din Statele Unite şi Europa în ultimii ani, potrivit unor experţi.

423 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Încălzirea globală provoacă scăderea productivităţii centralelor nucleare şi termice

STUDIU: Încălzirea globală provoacă scăderea productivităţii centralelor nucleare şi termice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Centrala nucleară Browns Ferry din Alabama a fost nevoită să îşi închidă reactoarele de mai multe ori vara trecută, întrucât apa răului Tennessee a fost prea caldă pentru a fi folosită la instalaţia de răcire. Probabilitatea întreruperii producţiei parţiale sau totale de curent se va tripla în următorii 50 de ani, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change, citat de USA Today în ediţia electronică.

"Studiul arată că dependenţa noastră de instalaţiile de răcire este o procedură care va trebui revizuită", a declarat Dennis Lettenmaier, profesor în cadrul Universităţii Washington şi coautor al studiului.

Energia provenind de la termocentrale, sursă a peste 90 la sută din producţia de energie în Statele Unite şi a 75 la sută în Europa, va scădea între 4 şi 15 la sută în Statele Unite şi între 6 şi 19 la sută în Europa în perioada 2031-2060, din cauza lipsei de apă pentru instalaţiile de răcire, explică autorii.

Aceste centrale folosesc combustibil fosil pentru încălzirea apei şi transformarea ei în abur, care pune în mişcare o turbină. Întrucât cea mai mare parte a apei se reciclează, este nevoie de cantităţi impresionante de apă la o anumită temperatură, pentru a împiedica supraîncălzirea turbinelor.

"În cel mai rău caz, din cauza valuruilor de căldură din sud-est, este nevoie de energie pentru producţia de aer condiţionat", explică Lettenmaier. "Dacă ai o cerere mare de energie, iar temperatura (apei) râului este prea mare, astfel încât trebuie să închizi centrala, ai o problemă adevărată".

Pe de altă parte, încălzirea apelor râurilor afectează şi ecosistemul, potrivit coautorului studiului, Michelle van Vliet, student la doctorat al Universităţii Wageningen din Olanda. Autorii studiului menţionează strategii pe termen lung care implică plasarea hidrocentralelor în apropierea apelor sărate sau trecerea la turbine alimentate de gaze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici