- Home
- Ştiinţă-Sănătate
-
SYDNEY, (02.10.2012, 16:25)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Marea Barieră de Corali a pierdut peste jumătate din recifele sale în ultimii 27 de ani
Marea Barieră de Corali din Australia a pierdut mai mult de jumătate din recifele sale în ultimii 27 de ani din cauza furtunilor tropicale, a prădătorilor - stelele de mare - şi a încălzirii globale, au anunţat marţi autorii unui studiu australian.
710 afișări

STUDIU: Marea Barieră de Corali a pierdut peste jumătate din recifele sale în ultimii 27 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Structura ei ar putea continua să se deterioreze în acelaşi ritm până în 2022, dacă nu vor fi luate măsuri pentru a o proteja, au declarat cercetătorii de la Australian Institute of Marine Science (AIMS) şi de la Universitatea Wollongong din statul australian New South Wales.
"Pierderea a jumătate din suprafaţa cu corali reprezintă un motiv serios de îngrijorare, întrucât ea este sinonimă cu pierderea habitatului pentru zeci de mii de specii marine", au explicat autorii acestui studiu, realizat pe baza a 2.258 de studii anterioare în ultimele trei decenii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Cum arată taxiul aerian Midnight? Vehiculul are sistem de propulsie silențios, emisii zero și costuri reduse
-
VIDEO Joe Biden a căzut pe scenă în timp unui eveniment / Incidentul stârneşte noi discuţii despre vârsta înaintată a preşedintelui american
-
Jane Fonda, acuzaţii de hărţuire la adresa lui René Clément: a cerut să mă vadă în timp ce aveam un orgasm
-
A fost decodificat mesajul venit de pe Marte
Cicloanele tropicale de mare intensitate - 34 în total din 1985 - sunt vinovate în proporţie de 48% pentru degradarea Marii Bariere de Corali, urmate de Acanthaster pourpre (42%), o stea de mare invazivă, denumită şi "coroana de spini", care devorează coralii.
Două momente grave, care au dus la albirea coralilor, în 1998 şi în 2002, generate de încălzirea oceanelor, au avut la rândul lor "un impact nefast important" asupra porţiunilor centrale şi septentrionale ale recifului.
Hugh Sweatman, unul dintre autorii studiului, afirmă totuşi că această structură unică de corali ar putea să se regenereze.
"Însă regenerarea ei va avea nevoie de 10-20 de ani. În prezent, intervalele de timp dintre distrugeri sunt în general prea scurte pentru a permite o reconstituire completă şi tocmai acesta este lucrul care antrenează pierderi pe termen lung", spune Hugh Sweatman.
Inclusă în Patrimoniul mondial UNESCO, Marea Barieră de Corali se întinde pe o suprafaţă de 345.000 de kilometri pătraţi de-a lungul coastei australiene şi reprezintă cea mai vastă structură coralieră din lume, cu peste 3.000 de sisteme recifale şi sute de insule tropicale.
Marea Barieră de Corali adăposteşte 400 de specii de corali, 1.500 de specii de peşti, 4.000 de specii de moluşte şi numeroase specii ameninţate cu dispariţia, precum dugongul şi broasca ţestoasă verde.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




PROSPORT.RO

CANCAN.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:44
LIVE-TEXT Războiul din Ucraina, ziua 99, anul 2. Zelenski a cerut ca refugiile pentru oameni să fie tot timpul deschise / Putin a vorbit despre „oameni răi” în Consiliul de Securitate pe care l-a convocat
-
astăzi, 14:29
Iohannis primeşte sâmbătă Premiul Civic German, conferit de Fundaţia Civică Bad Harzburg