STUDIU O variantă de coronavirus foarte schimbată a fost descoperită la cerbi. Ar putea fi provocată o nouă fază a pandemiei

  • O variantă de tip Omicron a virusului care cauzează Covid-19, care pare a fi foarte divergentă faţă de tulpinile circulante şi care iese în evidenţă pe o ramură lungă a arborelui genealogic al virusului, a fost descoperită într-o populaţie de cerbi cu coadă albă din Ontario, Canada, potrivit unui nou studiu.
  • Aceeaşi tulpină a fost găsită şi la o persoană din aceeaşi zonă care a avut contact confirmat cu căprioarele, dar nu există dovezi de transmitere susţinută de la căprioare la oameni şi este puţin probabil să reprezinte o ameninţare imediată pentru oameni.
1707 afișări
Imaginea articolului STUDIU O variantă de coronavirus foarte schimbată a fost descoperită la cerbi. Ar putea fi provocată o nouă fază a pandemiei

STUDIU O variantă de coronavirus foarte schimbată a fost descoperită la cerbi. Ar putea fi provocată o nouă fază a pandemiei

Cercetătorii care au caracterizat pentru prima dată ceea ce ei numesc clada WTD din Ontario spun că este dificil de determinat cum a evoluat acest neam, deoarece pare să fi trecut neobservată şi neeşantionată în fundalul pandemiei timp de aproape un an. Ei speculează că s-a răspândit de la oameni la căprioare şi apoi înapoi la cel puţin un om, potrivit CNN.

Noua ramură a arborelui genealogic al SARS-CoV-2 are aproximativ 79 de modificări genetice care o diferenţiază de tulpina originală a virusului care a fost identificată pentru prima dată în Wuhan, China. Aproximativ jumătate dintre aceste modificări - 37 - au fost observate la animale, dar 23 dintre ele nu au mai fost identificate până acum la cerbi.

Este de fapt un studiu destul de semnificativ, cred, pentru că vedem o potenţială evoluţie a virusului într-un rezervor animal", a declarat J. Scott Weese, profesor la Universitatea Guelph din Canada, specializat în studiul infecţiilor care trec de la animale la oameni.

Weese spune că, înainte, puteam vedea cum virusul SARS-CoV-2 trece de la oameni la animale, dar apoi se opreşte. Nu existau indicii că acesta persista şi se modifica într-o populaţie de animale după aceste evenimente de răspândire sau de revenire.

Studiul a fost postat înainte de a fi revizuit de către colegi pe serverul de preimprimare BioRxiv.

Semnele unui nou rezervor animal

În multe privinţe, căprioarele sunt gazdele ideale pentru SARS-CoV-2, spune Weese. Ele sunt foarte sensibile la infecţie, dar nu se îmbolnăvesc foarte tare şi se cuibăresc în grupuri, ceea ce facilitează răspândirea virusului.
 
Această nouă tulpină a fost detectată în timpul sezonului de vânătoare. Vânătorii au adus căprioarele pe care le-au omorât oamenilor de ştiinţă care le-au prelevat şi le-au testat.
 
Cercetătorii spun că nu există dovezi că această tulpină a dus la o transmitere susţinută de la cerb la om sau de la om la om. Cu toate acestea, sezonul de vânătoare s-a încheiat în regiune, iar valul Omicron a trecut prin zonă, complicând supravegherea ulterioară.
 
Primele experimente de laborator sugerează că noua tulpină este uşor de doborât de anticorpii creaţi ca răspuns la vaccinare, ceea ce face puţin probabil ca această versiune a virusului să reprezinte o ameninţare imediată. Problema este ce s-ar putea întâmpla în viitor.
 
Cred că cei mai mulţi oameni se gândeau - şi este adevărat - că oamenii conduc pandemia", a declarat autorul studiului, Bradley Pickering, care este şeful departamentului de agenţi patogeni speciali din cadrul Centrului naţional pentru boli animale străine din Canada. „Deci, acum, se pare că aceasta circulă în fauna sălbatică".
 
Dacă rămâne în cerbii din America de Nord, ar putea continua să circule şi să se modifice. 
 
Dacă cerbii au devenit un adevărat rezervor animal, aceasta este o problemă dificilă de rezolvat şi semnalează o nouă fază a pandemiei, spune Weese.
 
Trebuie să depăşim o abordare centrată pe om. Individul înseamnă individ; nu înseamnă oameni", a spus Weese. „Nu contează dacă circulă la 100 de milioane de oameni într-o zonă a lumii complet vaccinată sau dacă circulă la 10 milioane de cerbi în America de Nord. Circulă, iar pe măsură ce virusul circulă şi se replică, aşa apar mutaţiile".

Care ar fi soluţia

Atunci când SARS-CoV-2 apare într-o populaţie de animale de crescătorie, cum ar fi nurca sau hamsterii vânduţi în magazinele de animale de companie din Hong Kong, aceştia sunt adesea sacrificaţi pentru a limita răspândirea virusului. Acest lucru nu este posibil atunci când virusul se află într-o populaţie de animale sălbatice.
 
Există vaccinuri pentru animale, dar medicii veterinari le folosesc pentru acelaşi motiv pentru care le administrează oamenilor, pentru a preveni boala şi pentru a împiedica animalul - un tigru de la o grădină zoologică, de exemplu - să se îmbolnăvească grav sau să moară.
 
Vaccinurile nu sunt foarte eficiente în prevenirea transmiterii", a spus Weese. „Ar trebui să avem un vaccin pentru animale care să fie mai bun decât un vaccin uman, iar vaccinurile pentru animale sunt o tehnologie mai veche, aşa că ar fi o ştachetă destul de înaltă de stabilit".
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici