STUDIU Persoanele ale căror mame erau supraponderale în sarcină prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon

  • Copiii femeilor care erau supraponderale sau obeze în timpul sarcinii prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon la maturitate, sugerează cercetările.
  • De asemenea, studiile sugerează că femeile care sunt supraponderale atunci când încearcă să rămână însărcinate sunt mai susceptibile de a avea un copil cu defecte congenitale grave.
  • Aceste descoperiri explică mai bine de ce incidenţa cancerului de colon creşte în rândul tinerilor din Europa şi din alte regiuni dezvoltate.
852 afișări
Imaginea articolului STUDIU Persoanele ale căror mame erau supraponderale în sarcină prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon

STUDIU Persoanele ale căror mame erau supraponderale în sarcină prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon

Cercetătorii spun că urmaşii adulţi ai femeilor care erau supraponderale sau obeze în timpul sarcinii prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon, în comparaţie cu cei ale căror mame erau subponderale sau cu o greutate normală. 

„Având în vedere tendinţele populaţiei în ceea ce priveşte obezitatea maternă, care a crescut de aproape şase ori din 1960, este posibil să vedem tot mai multe cazuri [de cancer de colon] în deceniile următoare”, scrie echipa.

Cercetătorii din SUA au declarat în revista Gut cum au analizat datele colectate de la femeile care au primit îngrijiri prenatale între 1959 şi 1966 în Oakland, California, cu informaţii obţinute din dosarele lor medicale în cele şase luni înainte de a rămâne însărcinate. Echipa a urmărit apoi starea de sănătate a peste 18.000 de descendenţi până în 2019, examinând cazurile de cancer de colon odată ce au devenit adulţi, potrivit The Guardian.

Rezultatele arată că 68 dintre copii au dezvoltat cancer de colon odată ce au devenit adulţi, jumătate din diagnostice fiind puse înainte ca aceştia să atingă vârsta de 50 de ani. Aproximativ 20% dintre cei care au dezvoltat cancer de colon au avut antecedente în familie.

Obezitatea creşte riscul de cancer de colon, cauzând aproximativ 11% din cazuri, potrivit Cancer Research UK. Echipa de cercetare din SUA susţine că studiul sugerează că influenţele în uter pot juca un rol important atunci când vine vorba de riscul de a dezvolta cancer de colon. Nutrienţii primiţi în uter pot duce la modificări de durată în reglarea apetitului, metabolismului şi structurii şi funcţiei grăsimii corporale în cazul copilului.

„Dacă descoperirile vor fi confirmate, acestea ar ajuta în rezolvarea unei probleme majore, în susţinerea potenţialilor părinţi pentru a avea o greutate sănătoasă înainte de a concepe un copil”, a spus Keith Godfrey, profesor de epidemiologie şi dezvoltare umană la Universitatea din Southampton, care nu a fost implicat în studiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici