STUDIU Saliva de ţânţar ne poate suprima imunitatea

Saliva de ţânţar ne poate suprima imunitatea. Saliva ţânţarilor infectaţi, de exemplu, cu virusul dengue, conţine un mesager care blochează răspunsul sistemului imunitar uman.

1001 afișări
Imaginea articolului STUDIU Saliva de ţânţar ne poate suprima imunitatea

STUDIU Saliva de ţânţar ne poate suprima imunitatea

Informaţia a fost dezvăluită de o nouă cercetare medicală publicată în revista ştiinţifică Plos Pathogens, care a arătat cum anumite substanţe favorizează infecţiile transmise de ţânţari.

Ţânţarii pot reprezenta o problemă serioasă pentru sănătate, nu numai din cauza neplăcerilor cauzate de înţepăturile lor, ci şi din cauza riscului ca unele specii să transmită diverse infecţii virale, inclusiv unele foarte grave, cum ar fi dengue, chikungunya şi West Nile.

Noile cercetări publicate în revista ştiinţifică Plos Pathogens au dezvăluit că înţepăturile de ţânţari pot ameninţa inclusiv apărarea imunitară şi să crească riscul de infecţie.

Studiul, coordonat de Shih-Chia Yeh de la Duke-NUS Medical School, Singapore şi Tania Strilets de la Departamentul de biochimie şi biologie moleculară al University of Texas Medical Branch din Galveston, SUA, a arătat că saliva ţânţarilor infectaţi cu virusul dengue conţine un mesager chimic care împiedică răspunsul sistemului imunitar uman, favorizând astfel infecţia. Această substanţă, produsă direct de virus şi cunoscută sub numele de sfRNA (ARN flaviral subgenomic), este prezentă la niveluri ridicate în saliva ţânţarilor infectaţi şi explică de ce boala se transmite atât de uşor.

Transmiterea virusului dengue la om de către ţânţari - în special de către specia Aedes aegypti - începe prin infectarea celulelor pielii la locul muşcăturii. Cu toate acestea, ceea ce nu este deocamdată clar, sunt factorii care favorizează transmiterea conţinutului din saliva ţânţarilor, pentru a dezvolta terapii sau medicamente eficiente.

Conform oamenilor de ştiinţă implicaţi în noua cercetare, sfRNA din saliva ţânţarilor poate bloca mecanismele de apărare pe care organismul nostru le activează împotriva infecţiilor.

Încărcătura de sfRNA creşte nivelurile de infecţie virală, pregătind terenul pentru o infecţie puternică şi oferind virusului un avantaj în prima bătălie cu imunitatea noastră.

Aproximativ jumătate din populaţia lumii este expusă riscului de dengue: în fiecare an, aproape 400 de milioane de persoane sunt infectate cu acest virus, care provoacă simptome precum febră, greaţă şi erupţii cutanate care sunt adesea confundate cu alte boli. Majoritatea persoanelor fac forme uşoare, dar aproximativ 1 din 20 dezvoltă forme severe, care pot duce la colaps circulator (sindromul de şoc dengue), hemoragie internă şi deces. Dengue poate fi luat de mai multe ori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici