Tomograful, mai eficient pentru depistarea cancerului pulmonar decât razele X

Examinarea plămânilor persoanelor fumătoare cu ajutorul tomografului este mai eficientă pentru depistarea cancerului pulmonar decât examinarea cu ajutorul razelor X, permiţând, totodată, reducerea cu 20% a mortalităţii cauzate de această boală, potrivit unui studiu american.

920 afișări
Imaginea articolului Tomograful, mai eficient pentru depistarea cancerului pulmonar decât razele X

Tomograful, mai eficient pentru depistarea cancerului pulmonar decât razele X (Imagine: Elvira Gheorghita/Arhiva Mediafax Foto)

Studiile precedente au demonstrat faptul că tomograful helicoidal permite o depistare mai bună a micilor tumori pulmonare aflate în primul stadiu de dezvoltare, prin comparaţie cu tradiţionalele raze X.

"Însă nu s-a dovedit până în prezent, într-o manieră conclusivă, că această procedură ar avea un efect asupra rezultatului final - mortalitatea cauzată de cancerul pulmonar", a explicat Harold Varmus, directorul National Cancer Institute din Statele Unite ale Americii.

Deşi a recunoscut că este nevoie de studii suplimentare pentru a explica această calitate a tomografului, savantul american, laureat al premiului Nobel pentru medicină pe anul 1989, a adăugat: "Ipoteza noastră este că un număr mare de cancere aflate în primul stadiu, care ar putea deveni fatale, au fost vindecate în cazul pacienţilor cărora li s-a efectuat o tomografie elicoidală".

Tomograful elicoidal permite reprezentarea în 2D sau 3D a toracelui unui pacient, cu ajutorul unui fascicul de raze X.

Rezultatele acestui studiu, denumit National Lung Screening Trial, reprezintă roadele unor cercetări la care au participat peste 50.000 de fumători şi foşti fumători americani, ale căror vârste erau cuprinse în intervalul 55 - 74 de ani.

În medie, pacienţii au fumat un pachet de ţigări pe zi în ultimii 30 de ani. Grupul de studiu conţinea voluntari care fumau în continuare sau care renunţaseră la fumat cu 15 ani înainte de debutul studiului, în anul 2002.

Voluntarii au efectuat un examen anual, timp de trei ani, fie cu ajutorul unui tomograf, fie cu ajutorul razelor X. Perioada de monitorizare a fost de cinci ani.

Cercetătorii americani au constatat că pacienţii care au fost examinaţi cu ajutorul tomografului au prezentat o probabilitate de mortalitate - din cauza cancerului pulmonar - cu 20% mai mică în raport cu pacienţii care au fost testaţi cu raze X.

Explicând că această descoperire va permite "salvarea multor vieţi", Harold Varmus a precizat, totodată, că "aceste examinări medicale nu pot să prevină contractarea cancerului pulmonar".

Potrivit statisticilor oficiale, în Statele Unite, peste 157.000 de persoane au murit sau vor muri în acest an din cauza cancerului pulmonar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici