Tot ce ştim despre medicină ar putea fi greşit

Azi, usturoiul reduce colesterolul "rău". Mâine, un alt studiu va demonstra că nu e cazul. Aflăm că un mic dejun zdravăn ne ajută să mâncăm mai puţin în restul zilei, după care alţi cercetători ajung la concluzia opusă, informează www.jurnalul.ro.

106 afișări
Imaginea articolului Tot ce ştim despre medicină ar putea fi greşit

Tot ce ştim despre medicină ar putea fi greşit (Imagine: Mediafax Foto)

A urmări ştirile zilnice despre cercetările din domeniul sănătăţii începe să semene cu o cursă într-un montagne-rousse - cu suişuri, coborâşuri şi viraje imprevizibile. Iar adevărul despre aceste studii şi cercetări poate fi unul descurajant - mai precis, că descoperirile ce se dovedesc "greşite" nu sunt excepţia de la regulă, ci regula însăşi.

"Tot mai mulţi specialişti care observă cercetarea medicală spun că studiile greşite nu sunt ceva ce-apare pe ici, pe colo, ci că ele reprezintă majoritatea. Întregul cadru al muncii de cercetare din acest domeniu ar putea fi eronat, ceea ce-i derutează în egală măsură pe pacienţi şi pe medici, provoacă mult rău şi menţin în industria farmaceutică produse costisitoare", scrie săptămânalul Newsweek.

Unul dintre cei mai aprigi susţinători ai acestei teorii este doctorul John P.A. Ioannidis. În vârstă de 45 de ani, fostul copil-minune care la trei ani făcea calcule cu zecimale iar la opt ani publica un volum de poezii şi-a consacrat cariera "vânătorii de mituri" din domeniul medical. Şef al Centrului de cercetare şi Prevenire al Universităţii Stanford, Ioannidis nu se fereşte să afirme că "sănătatea oamenilor este pusă în pericol" şi că mulţi chiar mor din cauza erorilor din cercetarea medicală.

Citeşte mai multe pe www.jurnalul.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici