Tratamentul injectabil împotriva HIV oferă speranţă pacienţilor din Uganda

  • În luna octombrie a anului trecut, aproximativ 200 de pacienţi din această ţară din estul Africii au început un test cu o injecţie aprobată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care conţine medicamentele cabotegravir, sau CAB-LA, şi rilpivirină.
  • Rezultatele sunt aşteptate în 2024.
375 afișări
Imaginea articolului Tratamentul injectabil împotriva HIV oferă speranţă pacienţilor din Uganda

Tratamentul injectabil împotriva HIV oferă speranţă pacienţilor din Uganda

Tratamentul, dezvoltat de producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline, este prima opţiune non-pastilă împotriva HIV, iar studiile au arătat că depăşeşte chiar şi eficacitatea pastilelor orale.
 
„Aceste medicamente, trebuie să le iei în fiecare zi, iar dacă le iei exact la ora 9 dimineaţa, ar trebui să fie aşa până când mori", a declarat Muwonge, un activist în vârstă de 27 de ani pentru drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor şi intersexualilor (LGBTI).
 
Muwonge, care nu se numără printre pacienţii participanţi la studiu, a declarat că noua opţiune de tratament injectabil ar putea contribui la reducerea stigmatizării de care suferă pacienţii cu HIV, în special bărbaţii gay ca el, potrivit Reuters.
 
Homosexualitatea este ilegală în Uganda, iar homosexualii se confruntă adesea cu arestări, ostracizare şi violenţă din partea forţelor de ordine sau a justiţiarilor locali.
 
Mulţi dintre cei care sunt infectaţi cu HIV nu şi-au recunoscut identitatea în faţa prietenilor, membrilor familiei şi colegilor de muncă şi preferă să ascundă faptul că au o boală care afectează în mod disproporţionat comunitatea LGBI.
 
Tratamentul GSK a obţinut aprobarea în SUA la sfârşitul anului trecut şi a fost aprobat anul acesta de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
 
GSK a ajuns la un acord în iulie pentru a permite utilizarea versiunilor generice cu costuri reduse în ţările în curs de dezvoltare, dar a declarat că primele medicamente generice vor fi potenţial disponibile abia în 2026 din cauza cerinţelor de reglementare pentru fabricare şi utilizare.
 
Între timp, GSK a declarat că lucrează la furnizarea gratuită a regimurilor guvernelor pentru a efectua studii. De asemenea, au loc teste în Kenya şi Africa de Sud.
 
William Tamale, un manager al programului de tratament antiretroviral injectabil de la Centrul comun de cercetare clinică din Uganda, a declarat că medicamentele sunt "foarte promiţătoare".
 
JCRC a fost ales să administreze testarea medicamentelor injectabile, iar Tamale este responsabil de acest program în Uganda, unde cel puţin 1,4 milioane de persoane trăiesc cu HIV/SIDA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici