Tratamentul terapeutic cu lipitori, în mare vogă

Tratamentul terapeutic cu lipitori, dincolo de aspectul său prea puţin atrăgător, reprezintă o practică medicală în mare vogă în Rusia, care câştigă tot mai mult teren şi în Occident.

2497 afișări
Imaginea articolului Tratamentul terapeutic cu lipitori, în mare vogă

Tratamentul terapeutic cu lipitori, în mare vogă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Natalia Lepioşkina îşi răsfaţă "copiii", aceste nevertebrate folosite în scopuri terapeutice, cu sânge de vacă. După ce hrăneşte lipitorile, ea le spală în apă proaspătă şi le depune în câteva borcane de sticlă.

"Acum sunt mulţumite, sunt sătule", declară Natalia Lepişkina, o femeie care lucrează de peste 25 de ani la Centrul medical internaţional din Rusia destinat creşterii lipitorilor.

Construit în Udelnaia, un sat de căsuţe din lemn, situat la câţiva kilometri sud-est de Moscova, acest centru creşte în prezent peste trei milioane de lipitori pe an şi este primul producător mondial în acest domeniu.

Ferma, înfiinţată în 1937, a ştiut să profite în ultimii ani de creşterea interesului pe piaţa internaţională pentru lipitori.

Deşi această formă de terapie a fost abandonată de câteva decenii în Occident, fiind considerată o practică ce aparţine Evului Mediu, cercetătorii, guvernele şi chiar starurile de la Hollywood şi-au revizuit părerile în ultimii ani despre aceste vieţuitoare.

Foarte respectata publicaţie American Journal of Nursing scria în acest an că terapia cu lipitori cunoaşte o "renaştere" spectaculoasă, în special în ceea ce priveşte tratamentul post-operatoriu aplicat pacienţilor care au suportat intervenţii chirurgicale plastice sau de reconstrucţie.

În 2004, guvernul american a aprobat folosirea lipitorilor ca metodă medicală legală, iar actriţa Demi Moore a mărturisit în 2008 că a apelat la această formă de terapie, în Austria, pentru a-şi "detoxifica" sângele.

"De acum înainte, este o formă ştiinţifică de tratament cu efecte dovedite", afirmă Ghenadi Nikonov, directorul fermei de lipitori. Centrul pe care îl conduce a câştigat numeroase diplome ştiinţifice decernate de diverse instituţii de prestigiu din Rusia şi din Europa.

"Lipitorile ne dezvăluie tot mai multe dintre secretele lor. Ele au un rol antiinflamator, ajută la regenerarea ţesuturilor, împiedică formarea cheagurilor şi fluidizează sângele", explică Galina Pietrakova, medic specialist în hirudoterapie, denumirea ştiinţifică a terapiei cu ajutorul lipitorilor, care lucrează într-o clinică din Moscova.

La Udelnaia, o mică "armată" de lucrătoare îmbrăcate în uniforme albastre şi şorţuri albe, supraveghează ciclul vieţii fiecărei lipitori, începând cu eclozarea coconilor în care au trăit puii de lipitori şi până la pregătirea exemplarelor adulte pentru tratamentele medicale.

Câteva camere ale centrului sunt destinate exclusiv reproducerii lipitorilor: acestea dispun de un spaţiu mai generos şi beneficiază de condiţii de umiditate, căldură şi lumină ideale pentru apariţia "idilelor".

În zece ani, acest centru şi-a mărit cifra de afaceri de cinci ori. El domină în prezent piaţa din Rusia şi exportă zeci de mii de exemplare pe an unei societăţi franceze care le distribuie ulterior în Occident.

Această evoluţie reprezintă o adevărată revanşă, ţinând cont de faptul că instituţia a trecut prin momente extrem de dificile în anii 1990, după destrămarea Uniunii Sovietice şi a economiei ei centralizate.

"Nu existau bani pentru plata salariilor. Clădirea devenise aproape o ruină", îşi aminteşte Ghenadi Nikonov.

În prezent, însă, directorul centrului speră că oamenii de ştiinţă din centrul său vor descoperi în curând noi virtuţi ale lipitorilor, care i-ar permite centrului să îşi crească şi mai mult vânzările şi, implicit, veniturile.

Deja, centrul din Ulnaia încearcă să îşi diversifice producţia şi vinde o gamă de produse cosmetice grupate sub marca "Bioenergie", alcătuită din şampoane, creme pentru faţă şi diverse preparate pe bază de lipitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici