Un anticorp specific limitează hemoragiile interne

Un anticorp specific ar putea să limiteze sau să stopeze hemoragiile interne masive provocate de traume severe, precum plăgile prin împuşcare sau cele apărute în urma accidentelor de maşină, potrivit unui studiu american publicat în revista Nature Medicine, informează bbc.co.uk.

45 afișări
Imaginea articolului Un anticorp specific limitează hemoragiile interne

Un anticorp specific limitează hemoragiile interne (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Cercetătorii americani de la Oklahoma Medical Research Foundation (OMRF) au descoperit o proteină, denumită histonă, care contribuie la prelungirea hemoragiilor apărute în organism.

Oamenii de ştiinţă au descoperit un anumit tip de anticorpi care blochează capacitatea proteinei de a provoca daune în zona rănită. Ei speră astfel că descoperirea lor va conduce la conceperea unor noi modalităţi de a trata bolile şi traumele severe.

Cercetătorii au remarcat iniţial că în cazul şoarecilor care prezentau o infecţie severă în fluxul sangvin (septicemie) sângele acestora conţinea o concentraţie mare de histone. Ei au verificat acest lucru şi în cazul primatelor şi al oamenilor şi au ajuns la acelaşi rezultat.

În mod obişnuit, proteina rămâne în nucleul celulei, înconjurând spiralele de ADN. Ea reglează structura acestuia, obligându-l să se onduleze şi să formeze acea structură dublă caracteristică.

Atunci când celulele sunt distruse din cauza unor accidente sau a unei boli, proteina este eliberată în fluxul sangvin şi ea începe să distrugă pereţii vaselor de sânge, au explicat experţii OMRF.

În opinia lor, astfel apar hemoragiile interne care nu mai pot fi controlate, deoarece ele provoacă o acumulare a fluidelor în ţesuturi şi ameninţă viaţa pacientului.

Cercetătorii de la Temple University din Philadelphia au descoperit un tip specific de anticorpi, cunoscuţi sub denumirea de anticorpi monoclonali, care blochează acţiunea histonelor.

Cercetătorii americani au remarcat în trecut că pacienţii suferind de maladii autoimunitare sintetizează anumiţi anticorpi pentru a bloca câteva proteine din nucleele celulelor lor, însă nu înţelegeau motivele din spatele acestui fenomen.

Aceşti anticorpi specifici au fost descoperiţi la un şoarece suferind de o maladie autoimunitară. Cercetătorii de la OMRF au testat acei anticorpi pe câţiva şoareci suferind de septicemie. Efectele negative provocate de histone au fost stopate, iar şoarecii s-au însănătoşit.

Cercetătorii intenţionează să testeze noul tip de anticorpi mai întâi pe primate şi apoi pe oameni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici