Un sfert din medicamentele biologice au efecte secundare

Un sfert din medicamentele biologice vândute, după 1995, în Statele Unite şi Europa au efecte secundare, unele foarte grave, astfel încât autorităţile au decis să avertizeze consumatorii, potrivit unui studiu publicat, marţi, în Journal of the American Medical Association (JAMA).

1675 afișări
Imaginea articolului Un sfert din medicamentele biologice au efecte secundare

Un sfert din medicamentele biologice au efecte secundare

Pentru un total de 174 de medicamente biologice (pe bază de anticorpi, enzime etc.), care au fost autorizate în perioada ianuarie 1995 - iunie 2008, autorităţile au emis 82 de avertismente legate de siguranţa vieţii pacienţilor.

Aceste avertismente au avut în vedere 41 de medicamente, care reprezintă 23,6% din totalul tratamentelor biologice.

Din cele 174 de medicamente biologice, 136 au fost autorizate în Statele Unite, 105, în Europa şi 67, pe ambele ţărmuri ale Atlanticului.

În SUA s-au emis 46 de note scrise de avertizare, referitoare la riscurile existente pentru sănătatea bolnavilor din Statele Unite.

Totodată, în Uniunea Europeană au fost emise 17 note de avertizare. Cu toate acestea, niciunul dintre medicamentele care au făcut obiectul acestor avertismente nu a fost retras de pe piaţă.

Perioada medie după care a fost emis un avertisment legat de apariţia unui risc pentru sănătatea pacienţilor a fost de 3,7 ani, potrivit lui Thijs Giesen, de la Universitatea din Utrecht, Olanda, coordonator al acestui studiu.

Cercetătorii au indicat că 70,7% din aceste avertismente au fost emise în primii cinci ani după lansarea pe piaţă a acestor medicamente.

Printre medicamentele vizate de aceste note de avertizare s-au numărat tratamente împotriva artritei - Humira şi Remicade, anticancer - Rituxan şi Erbitux şi stimulatoare cardiace - Natrecor.

Acesta a fost primul studiu de acest gen care s-a realizat vreodată şi care a vizat medicamentele biologice ce au o utilizare din ce în ce mai largă. Din 1982, au fost aprobate 250 de astfel de medicamente.

Între 2003 şi 2006, medicamentele biologice reprezentau 24%, respectiv 22%, din toate tratamentele aprobate de autorităţile medicale din Statele Unite, respectiv Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici