Un simplu medicament injectabil ieftin ar putea salva vieţile a mii de oameni în lume

Un medicament antihemoragic injectabil ieftin ar putea salva vieţile a mii de oameni în fiecare an, pe plan mondial, victime ale violenţei sau ale accidentelor rutiere, potrivit unui studiu internaţional publicat în revista medicală The Lancet.

169 afișări
Imaginea articolului Un simplu medicament injectabil ieftin ar putea salva vieţile a mii de oameni în lume

Un simplu medicament injectabil ieftin ar putea salva vieţile a mii de oameni în lume (Imagine: Radu Iordach/Mediafax Foto)

Studiul CRASH-2, realizat pe 20.000 de pacienţi adulţi din 274 de clinici din 40 de ţări, a relevat faptul că administrarea într-o fază timpurie a medicamentului "antifibrinolitic" (anticoagulant) TXA a contribuit la scăderea riscului de deces cu 10%, în comparaţie cu un placebo, şi cu 15% a riscului de deces cauzat de hemoragie.

Administrarea medicamentului TXA la puţin timp după producerea traumatismului ar putea preveni până la 100.000 de decese pe an pe plan mondial. În India, aproximativ 13.000 de vieţi ar putea fi astfel salvate şi aproximativ 12.000 de vieţi în China. Acelaşi tratament ar putea salva vieţile a 2.000 de pacienţi în Statele Unite ale Americii.

Costul medicamentului TXA (acid tranexamic), un medicament care nu se mai află sub incidenţa unui brevet, este de aproximativ 4,5 dolari/ gram. Medicamentul este utilizat pe scară largă în chirurgie pentru diminuarea pierderilor de sânge în timpul operaţiilor, însă efectul său asupra pacienţilor cu hemoragie severă sau cu risc mare de hemoragie era până la acest studiu necunoscut.

Pentru persoanele cu vârste c uprinse între cinci şi 45 de ani, traumatismele reprezintă a doua cauză de mortalitate, aceasta fiind depăşită doar de SIDA.

În fiecare an, aproape trei milioane de persoane mor pe plan mondial din cauza complicaţiilor provocate de traumatisme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici