Un vaccin contra astmului alergic a generat rezultate promiţătoare în Franţa

Cercetătorii francezi au pus la punct un vaccin eficient contra astmului declanşat de alergiile provocate de acarieni, în cadrul unor teste clinice realizate pe animale.

1751 afișări
Imaginea articolului Un vaccin contra astmului alergic a generat rezultate promiţătoare în Franţa

Un vaccin contra astmului alergic a generat rezultate promiţătoare în Franţa (Imagine: Lucian Alecu/Arhiva Mediafax Foto)

Printre noile piste care merită studiate în lupta contra acestei maladii respiratorii cronice, cea care se referă la vaccinare face progrese tot mai mari, informează lefigaro.fr.

Cercetătorii de la departamentul de Inovaţii în bioterapie din cadrul Institut du thorax (CNRS/ INSERM/Universitatea din Nantes) au testat cu succes pe animale un vaccin revoluţionar contra unui alergen întâlnit frecvent la pacienţii astmatici, generat de acarianul Dermatophagoides farinae.

Principiul aplicat este cel aplicat în cazul oricărei vaccinări, întrucât este vorba de inocularea unei doze mici din acel alergen responsabil cu apariţia iritaţiilor într-un organism, cu scopul de a stimula organismul în cauză să se imunizeze singur. Cercetătorii au prelevat un fragment de ADN din proteina alergenă sintetizată de acarian şi l-au introdus într-un "nanotaxi", o nanoparticulă creată de aceeaşi echipă de oameni de ştiinţă. Nanotaxiul a fost injectat apoi în ţesutul muscular al şoarecilor astmatici.

"Rezultatul este foarte satisfăcător. Şoarecii au sintetizat anticorpi specifici care permit sistemului imunitar să se reorienteze spre o reacţie protectoare şi nealergică, atunci când organismul este pus în contact cu alergenul. Sperăm să putem efectua teste pe oameni începând de anul viitor", a declarat Bruno Pitard, coordonatorul studiului.

Astmul afectează peste 300 de milioane de persoane pe plan mondial. Cifra este cu atât mai alarmantă, cu cât ea urmează o progresie constantă şi maladia afectează o treime dintre copii. Patologia, ce poate cauza uneori un grad sever de invaliditate, se află la originea deceselor a peste 1.000 de persoane în Franţa.

Crizele de astm sunt imprevizibile. Ele se caracterizează printr-o jenă severă respiratorie, respiraţie şuierătoare şi accese de tuse care perturbă de o manieră considerabilă calitatea vieţii pacienţilor.

Astmul se tratează cu ajutorul bronhodilatatoarelor, care uşurează respiraţia în timpul crizelor, şi prin medicamente - adeseori pe bază de corticoizi inhalaţi, asociaţi uneori cu antiinflamatoare - care trebuie luate în fiecare zi. Aceste tratamente diminuează simptomele, dar nu vindecă maladia definitiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici