STUDIU Utilizarea geoingineriei pentru a încetini încălzirea globală ar putea duce la creşterea cazurilor de malarie

  • Oamenii de ştiinţă au descoperit că geoingineria pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice ar putea expune până la un miliard de oameni în plus la malarie.
  • Tehnica de reflectare a luminii solare în spaţiu este susceptibilă de a provoca creşterea populaţiei de ţânţari purtători de boli.
7927 afișări
Imaginea articolului STUDIU Utilizarea geoingineriei pentru a încetini încălzirea globală ar putea duce la creşterea cazurilor de malarie

STUDIU Utilizarea geoingineriei pentru a încetini încălzirea globală ar putea duce la creşterea cazurilor de malarie

Raportul, publicat în Nature Communications, este prima evaluare a modului în care geoingineria climei ar putea infuenţa incidenţa bolilor infecţioase.
 
Geoingineria include eliminarea dioxidului de carbon din cer, astfel încât atmosfera să reţină mai puţină căldură, precum şi gestionarea radiaţiei solare (SRM), reflectarea mai multor raze solare departe de planetă, astfel încât să fie absorbită mai puţină căldură. Aceasta din urmă ar putea fi realizată în diferite moduri, inclusiv prin pulverizarea de particule pe cer pentru a reflecta soarele departe de Pământ, potrivit The Guardian.
 
Acest studiu s-a ocupat de aceasta din urmă, mai exact de injectarea de aerosoli în stratosferă care reflectă lumina solară care intră, "oprind" astfel temporar încălzirea globală. Deşi SRM este adesea discutat ca o modalitate de a reduce problema climatică, impactul său potenţial asupra sănătăţii a fost rareori studiat.
 
Oamenii de ştiinţă au modelat cum ar putea arăta transmiterea malariei în două scenarii viitoare, cu niveluri medii sau ridicate de încălzire globală, cu şi fără geoinginerie. Modelele identifică temperaturile cele mai propice pentru transmiterea malariei de către ţânţarul de genul Anopheles şi identifică câte persoane trăiesc în zonele în care este posibilă transmiterea.
 
Aceştia au descoperit că, în unele zone, temperaturile ridicate preconizate au ucis parazitul malariei, astfel încât răcirea rapidă a zonei ar putea inversa aceste scăderi, ceea ce ar duce la o creştere a cazurilor de infectare. În scenariul de încălzire ridicată, simulările au arătat că un miliard de oameni în plus erau expuşi riscului de malarie în lumea geoinginerească.
 
„Implicaţiile studiului pentru procesul decizional sunt semnificative", a declarat Colin Carlson, profesor asistent de cercetare la Georgetown University Medical Center şi autor principal al studiului. „Geoingineria ar putea salva vieţi, dar presupunerea că va face acest lucru în mod egal pentru toată lumea ar putea lăsa unele ţări în dezavantaj atunci când vine timpul să ia decizii. Dacă geoingineria are ca scop protejarea populaţiilor aflate în prima linie a schimbărilor climatice, ar trebui să putem aduna riscurile şi beneficiile - în special în ceea ce priveşte sarcinile de sănătate neglijate, cum ar fi bolile transmise de ţânţari”.
 
Alte constatări includ faptul că geoingineria ar putea reduce malaria în unele locuri, în timp ce în altele ar putea să o crească. De exemplu, în ambele scenarii, autorii au constatat că geoingineria ar putea reduce substanţial riscul de malarie în subcontinentul indian, chiar şi în comparaţie cu ziua de azi. Cu toate acestea, acest efect protector ar fi compensat de o creştere a riscului în Asia de Sud-Est.
 
„Pe o planetă care este prea caldă pentru oameni, devine, de asemenea, prea caldă pentru parazitul malariei", spune Carlson. „Răcirea planetei ar putea fi o opţiune de urgenţă pentru a salva vieţi, dar ar inversa, de asemenea, cursul acestor scăderi”.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici