Vânturile solare şi particulele radioactive care lovesc Terra, studiate cu ajutorul unui nou telescop

NASA a lansat cu succes, joi seară, un telescop spaţial cu misiunea de a descifra secretele care înconjoară atmosfera joasă a Soarelui, o zonă aproape necunoscută de cercetători, în care se formează vânturile solare şi particulele radioactive care lovesc Terra cu regularitate.

289 afișări
Imaginea articolului Vânturile solare şi particulele radioactive care lovesc Terra, studiate cu ajutorul unui nou telescop

Vânturile solare şi particulele radioactive care lovesc Terra, studiate cu ajutorul unui nou telescop (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lansarea acestui satelit, denumit IRIS (Interface Region Imaging Spectograph), a fost efectuată cu o rachetă Pegasus XL de firma americană Orbital Sciences, ridicată în aer de un avion cu trei reactoare Lockheed L-1011, care a decolat de la baza militară Vandenberg din California.

Racheta cu trei module a fost lansată aşa cum era prevăzut la ora 02.27 GMT, la 150 de kilometri de California, la altitudinea de 12.000 de metri deasupra Oceanului Pacific, iar pornirea motoarelor sale a fost realizată la cinci secunde după aceea.

IRIS, conceput în cadrul unei misiuni care a avut un buget de 182 de milioane de dolari, a fost plasat cu succes pe orbita polară, 10 minute mai târziu, la 643 de kilometri deasupra Terrei, înainte de a-şi întinde panourile solare.

Acest telescop în spectrul ultraviolet este capabil să realizeze imagini de înaltă rezoluţie, la un interval de câteva secunde, cu această regiune foarte puţin explorată până acum a atmosferei Soarelui, situată între suprafaţa astrului şi coroana acestuia. Coroana se întinde pe mai multe milioane de kilometri, diluându-se în spaţiu.

Obiectivul acestei misiuni de cel puţin doi ani este de a descifra felul în care această zonă misterioasă generează vânturile solare încărcate cu particule magnetice.

Ea va permite totodată o mai bună predicţie a momentelor în care furtunile magnetice se vor îndrepta spre Terra, unde pot să perturbe comunicaţiile şi reţelele electrice.

Acea regiune a Soarelui este, în acelaşi timp, sursa de emisie a razelor ultraviolete care au un impact important asupra atmosferei joase şi a climatului terestru, precizează NASA.

Inginerii de la NASA vor testa felul în care funcţionează IRIS timp de aproximativ o lună, înainte să activeze toate funcţiile telescopului şi ca acesta să îşi înceapă observaţiile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici