Varianta Omicron a coronavirusului ar putea trece de imunitatea naturală, obţinută după trecerea prin COVID-19

  • Omicron are o capacitate "substanţială" de a trece peste imunitatea naturală, potrivit primului studiu realizat în lumea reală privind efectul acestei variante.
  • Constatarea sugerează că noua variantă ar putea provoca un val substanţial de infecţii, chiar şi în rândul populaţiilor cu niveluri ridicate de anticorpi.
4292 afișări
Imaginea articolului Varianta Omicron a coronavirusului ar putea trece de imunitatea naturală, obţinută după trecerea prin COVID-19

Varianta Omicron a coronavirusului ar putea trece de imunitatea naturală, obţinută după trecerea prin COVID-19

Cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile (NICD) avertizează că descoperirea lor are implicaţii importante pentru sănătatea publică, potrivit SkyNews.

Aceştia adaugă: „Rămân întrebări urgente cu privire la faptul dacă Omicron este, de asemenea, capabil să se sustragă imunităţii induse de vaccinuri şi la implicaţiile potenţiale ale imunităţii reduse la infecţie asupra protecţiei împotriva bolilor grave şi a decesului”.
 
Oamenii de ştiinţă au analizat aproape 2,8 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 în Africa de Sud începând cu martie 2020 şi au constatat că 35.670 au fost reinfecţii.
 
Riscul unei reinfecţii a fost mai mic în valurile Beta şi Delta decât în primul val de cazuri din martie 2020, care a fost cauzat de tulpina din Wuhan a virusului.
 
Dar, în mod semnificativ, au constatat că riscul de reinfectare în actualul val Omicron este de 2,4 ori mai mare decât în primul val.
 
Cercetătorii spun: „Găsim dovezi ale unei creşteri substanţiale şi continue a riscului de reinfectare, care este în concordanţă temporală cu momentul apariţiei variantei Omicron în Africa de Sud, sugerând că avantajul său de selecţie este cel puţin parţial determinat de o capacitate sporită de a infecta persoanele infectate anterior. Evadarea imunitară de la o infecţie anterioară, indiferent dacă Omicron poate sau nu să se sustragă şi imunităţii derivate din vaccinuri, are implicaţii importante pentru sănătatea publică la nivel global”.

Deşi doar aproximativ un sfert din populaţia Africii de Sud este complet vaccinată, imunitatea la infecţia naturală este ridicată, deoarece ţara a avut mai multe valuri mari de COVID.

Anterior, profesorul Anne von Gottberg, de la NICD, a declarat la o şedinţă de presă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii că varianta Omicron nu pare să fie mai transmisibilă decât tulpina dominantă de până acum.
 
În schimb, creşterea actuală a numărului de cazuri este determinată de susceptibilitatea populaţiei la reinfectarea cu Omicron, a spus ea.
 
Cu toate acestea, profesorul von Gottberg a adăugat că există dovezi timpurii că persoanele care sunt reinfectate au simptome uşoare. Ea a numit acest lucru "o veste bună".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici