Vlad Tepeş ar fi fost vegan sau vegetarian. Iată ce arată rezultatele unei noi cercetări despre viaţa domnitorului român

Domnitorul român Vlad Tepeş, cunoscut şi la nivel internţional datorită unei asocieri recente cu Dracula, ar fi putut fi vegan sau vegetarian, dezvăluie o nouă cercetare.

5031 afișări
Imaginea articolului Vlad Tepeş ar fi fost vegan sau vegetarian. Iată ce arată rezultatele unei noi cercetări despre viaţa domnitorului român

Vlad Tepeş ar fi fost vegan sau vegetarian. Iată ce arată rezultatele unei noi cercetări despre viaţa domnitorului român

Vlad Tepeş, care l-a inspirat pe Bram Stoker să creeze personajul vampirului fictiv din lucrarea sa, a domnit în Ţara Românescă în trei rânduri 1448, 1456-1462 şi 1476.

O nouă analiză chimică a scrisorilor scrise de domnitor a dezvăluit detalii despre sănătatea sa şi despre mediul în care a trăit, potrivit cercetătorilor, printre care Maria Gaetana Giovanna Pittalà de la Universitatea Catania din Italia.

Noile cercetări, un set publicat recent în revista Analytical Chemistry, au extras mii de fragmente de molecule de pe suprafaţa acestor scrisori şi au izolat aproximativ 500 dintre acestea care prezentau semne de degradare, ceea ce indică faptul că erau vechi de peste 500 de ani, scrie Independent.

Aproximativ 16 dintre aceste molecule de proteine ar fi de origine umană şi ar fi provenit cel mai probabil de la Vlad Ţepeş.

Aceste proteine sugerează că Vlad Ţepeş ar fi putut suferi de probleme respiratorii, în special de o afecţiune numită hemolacrie, care l-ar fi determinat să plângă lacrimi de sânge la propriu.

Coautorul studiului, Gleb Zilberstein, a declarat că din moleculele extrase din scrisoare s-a observat o absenţă a proteinelor din hrana animală.

Dacă Vlad Ţepeş a fost într-adevăr vegetarian sau vegan, alegerea cel mai probabil nu a fost luată din motive etice ca în vremurile noastre, ci din cauză că Europa avea o „climă foarte rece” şi hrana era greu de procurat. Chiar şi aristocraţii din Europa aveau o dietă foarte proastă la acea vreme, iar consumul de carne era foarte scăzut.

„Dracula s-ar putea să fi fost vegetarian sau vegan din cauza unei diete proaste sau a sănătăţii precare”, a spus dr. Zilberstein.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici