Produsele au rămas blocate timp de luni de zile într-un depozit din Geel, un oraș din provincia belgiană Anvers, în urma deciziei președintelui Donald Trump de a îngheța ajutorul extern al SUA în ianuarie.
Acestea cuprind implanturi contraceptive și pilule, precum și dispozitive intrauterine pentru a ajuta la prevenirea sarcinilor nedorite, potrivit a șapte surse și unei capturi de ecran distribuite de o a opta sursă care confirmă distrugerea planificată.
Guvernul SUA va cheltui 160.000 de dolari pentru a incinera stocurile într-o instalație din Franța care se ocupă de deșeuri medicale, potrivit a patru dintre sursele, în urma deciziei lui Trump de a închide Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la negocierile pentru salvarea contraceptivelor de la distrugere sau la planurile de incinerare a acestora, potrivit Reuters.
Legiuitorii americani au introdus două proiecte de lege în această lună pentru a preveni distrugerea stocurilor, dar grupurile de ajutor umanitar spun că este puțin probabil ca proiectele de lege să fie adoptate la timp pentru a opri incinerarea.
Ministerul belgian de externe a declarat că Bruxelles a purtat discuții cu autoritățile americane și „a explorat toate opțiunile posibile pentru a preveni distrugerea, inclusiv relocarea temporară”.
„În ciuda acestor eforturi și cu respectul deplin pentru partenerii noștri, nu s-a putut găsi o alternativă viabilă. Cu toate acestea, Belgia continuă să caute în mod activ soluții pentru a evita acest rezultat regretabil”, se arată într-o declarație transmisă marți agenției Reuters.
„Sănătatea sexuală și reproductivă nu trebuie să fie supusă constrângerilor ideologice”, a adăugat ministerul.
Proviziile, în valoare de 9.7 milioane de dolari, urmează să expire între aprilie 2027 și septembrie 2031, potrivit unui document intern care enumeră stocurile din depozit și care a fost verificat de trei surse.
Sarah Shaw, director asociat pentru advocacy la MSI Reproductive Choices, a declarat pentru Reuters că organizația non-profit s-a oferit să plătească pentru reambalarea produselor fără marca USAID și expedierea lor către țările care au nevoie de ele, dar oferta a fost refuzată de guvernul SUA.
„MSI s-a oferit să plătească pentru reambalare, transport și taxe de import, dar ei nu au fost deschiși la această propunere… Ni s-a spus că guvernul SUA va vinde proviziile doar la valoarea de piață integrală”, a spus Shaw.
Ea nu a dat detalii despre suma pe care ONG-ul era dispus să o plătească, dar a spus că, în opinia ei, refuzul se bazează pe poziția mai restrictivă a administrației Trump față de avort și planificarea familială.
„Este clar că nu este vorba despre economisirea de bani. Pare mai degrabă un atac ideologic asupra drepturilor reproductive, care deja lezează femeile”.
Ea a adăugat că multe țări din Africa subsahariană s-au bazat pe USAID pentru accesul la contracepție și că reducerea ajutorului ar duce la o creștere a avorturilor nesigure.
Agenția Națiunilor Unite pentru sănătate sexuală și reproductivă, UNFPA, s-a oferit, de asemenea, să cumpere contraceptivele, au declarat trei surse pentru Reuters, fără a dezvălui condițiile financiare ale propunerii.
Cu toate acestea, negocierile au eșuat, a declarat o sursă care cunoaște detaliile discuțiilor, în parte din cauza lipsei de răspuns din partea guvernului SUA. UNFPA a refuzat să comenteze.
Una dintre sursele care cunoaște problema a declarat că administrația Trump acționează în conformitate cu politica Mexico City, un pact anti-avort în care Trump a reinstaurat participarea SUA în ianuarie. Pactul interzice guvernului SUA să contribuie sau să colaboreze cu organizații care furnizează fonduri sau provizii care oferă acces la avorturi.
Sursa a declarat că guvernul SUA nu avea nicio modalitate de a se asigura că UNFPA nu va distribui contraceptivele grupurilor care oferă avorturi, încălcând politica Mexico City.
Sursa a mai spus că problema era complicată de faptul că contraceptivele din Belgia erau marcate cu marca USAID, iar Washingtonul nu dorea ca niciun produs marca USAID să fie redirecționat în altă parte.
UNFPA nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la preocupările ridicate de sursă.
MSI, care afirmă pe site-ul său web că luptă pentru un viitor în care toată lumea să aibă acces la contracepție și avort, a acuzat Departamentul de Stat la începutul acestei luni că este „hotărât să distrugă proviziile medicale care salvează vieți, generând costuri suplimentare pentru contribuabilii americani în acest proces”. Departamentul de Stat a refuzat să comenteze.
Avortul este o chestiune controversată în politica americană și a fost o problemă majoră în alegerile din 2024 câștigate de Trump. În 2022, Curtea Supremă a SUA a decis să elimine dreptul la avort la nivel național, lăsând legile privind avortul în seama fiecăruia dintre cele 50 de state.
Una dintre cele două surse care au declarat pentru Reuters că stocurile de contraceptive erau transportate cu camioane în Franța a spus că ar fi nevoie de zeci de camioane și de cel puțin două săptămâni pentru a muta proviziile din depozitul din Geel, o a treia sursă confirmând, de asemenea, amploarea operațiunii. Guvernul francez nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Chemonics, contractantul care gestionează lanțul de aprovizionare pentru programul de planificare familială al USAID, a refuzat să comenteze planurile de distrugere a stocurilor.
O notă internă a USAID, trimisă în aprilie, menționa că o cantitate mare de contraceptive era păstrată în depozite și că acestea ar trebui „transferate imediat către o altă entitate pentru a preveni risipa sau costurile suplimentare”.