FOTO DOCUMENT CSM, în sesizarea către Curtea Constituţională: Modul în care s-a adoptat ordonanţa de urgenţă, ameninţare la adresa statului de drept

CSM susţine, în sesizarea înaintată CCR, că modalitatea intempestivă în care s-a realizat şedinţa de Guvern şi alte aspecte legate de şirul evenimentelor care au dus la adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale reprezintă o ameninţare la adresa statului de drept.

3875 afișări
Imaginea articolului FOTO DOCUMENT CSM, în sesizarea către Curtea Constituţională: Modul în care s-a adoptat ordonanţa de urgenţă, ameninţare la adresa statului de drept

CSM, în sesizarea către CCR: Modul în care s-a adoptat OUG, ameninţare la adresa statului de drept

În sesizarea transmisă Curţii Constituţionale, conducerea CSM invocă existenţa unui conflic juridic de natură constituţională, făcând referire la condiţiile în care a fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

"Spre deosebire de alte situaţii analizate anterior de Curte, felul în care, de această dată, reprezentanţii executivului au ascuns intenţia reală, prin trimiterea a două tipuri de acte normative având acelaşi obiect, în timp ce şedinţa de guvern urma să înceapă, prin neanunţarea pe ordinea de zi a şedinţei de guvern a acestui proiect de act normativ şi neinformarea preşedintelui Consiliului cu privire la momentul în care urma să fie supus spre aprobare proiectul de ordonanţă de urgenţă, deşi ministrul justiţiei a fost invitat la şedinţa Plenului Consiliului, stabilită pentru a doua zi, precum şi prin desfăşurarea şedinţei de guvern intempestiv, constituie argumente în sensul deturnării tuturor mecanismelor legale prin care se asigură separaţia şi echilibrul puterilor în stat şi reprezintă o ameninţare la adresa statului de drept, democratic, expres prevăzut de art. 1 alin (3) din Constituţie", se arată în sesizarea înaintată Curţii Constituţionale a României (CCR).

Preşedintele CSM susţine că multe dintre modificările cuprinse în ordonanţă depăşesc sfera modificărilor impuse de deciziile Curţii Constituţionale, făcând referire la prevederea referitoare la denunţ, potrivit căreia sesizarea organelor penale se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor. O altă prevedere criticată este abrogarea articolului care sancţiona neglijenţa în serviciu.

De asemenea, în sesizare se menţionează că în deciziile CCR nu se regăsesc prevederea care impune existenţa unui prejudiciu de peste 200.000 de lei, sumă de la care ar putea fi anchetată o infracţiune de abuz în serviciu, şi adăugarea articolului potrivit căruia prevederile legale nu se aplică în cazul adoptării de acte normative.

În document se precizează că prevederile ordonanţei sunt de natură a crea dificultăţi actului de justiţiu.

"Un remediu efectiv pentru restabilirea ordinii constituţionale referitoare la competenţele autorităţilor publice în materia legiferării îl constituie lipsirea actului normativ adoptat de Guvernul României, cu depăşirea competenţelor normative prevăzute de Legea fundamentală, de orice efect juridic, ca act care nu poate genera, modifica sau stinge raporturi juridice conform intenţiei autorului. Viciile grave care afectează acest act normativ produc efecte nu doar în sfera constituţionalităţii sale, ci sunt de natură a genera un conflict juridic de natură constituţională, afectând în mod esenţial echilibrul şi separaţia puterilor în statul de drept", se arată în sesizare.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici