Misiune istorică. Robotul spaţial Peregrine a decolat spre Lună

La bord sunt lucrările unui artist din Torino, cenuşa actorilor din seria Star Trek, dar şi mostre de ADN ale foştilor preşedinţi americani.

1618 afișări
Imaginea articolului Misiune istorică. Robotul spaţial Peregrine a decolat spre Lună

Prima lansare pe Lună din 2024, programată pentru astăzi, este privată

ACTUALIZARE

Racheta Vulcan, care transportă robotul lunar Peregrine, a fost lansată luni dimineaţă de la Cape Canaveral din Florida, potrivit Sky News.

Misiunea Peregrine, dezvoltată de compania privată de zboruri spaţiale Astrobotic şi finanţată parţial de NASA, a fost numită după cea mai rapidă pasăre din lume. Robotul va transporta 21 de pachete pe Lună, unele dintre ele pentru NASA.

Robotul a fost lansat la bordul unei rachete Vulcan de la Space Launch Complex-41 de la Cape Canaveral din Florida. Racheta îl va duce pe Peregrine la mai mult de 360.000 km deasupra Pământului înainte de a începe călătoria sa.

Va face o buclă în jurul planetei înainte de a se îndrepta către Lună şi de a încerca o aselenizare pe 23 februarie.

Robotul va analiza atmosfera lunară şi va încerca să descopere mai multe informaţii despre modul cum s-a mişcat apa în jurul Lunii.

Prima aterizare a unei nave spaţiale comerciale pe Lună ar fi o piatră de hotar în explorarea spaţiului.

Peregrine Mission One conţine mai multe experimente NASA care ar putea deschide calea pentru programul Artemis, care îşi propune să ducă oamenii din nou pe suprafaţa lunară înainte de sfârşitul anului 2030.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Lansări de sonde robotizate din diverse naţiuni ale planetei, misiuni cu astronauţi şi chiar primii turişti care vor călători departe de Pământ. Luna este încă marea atracţie a explorării spaţiale în 2024.

Marea întoarcere la satelitul natural al Pământului, spre deosebire de duelul dintre SUA şi Rusia din anii 1960, este marcată de mulţi eroi. Şi, mai ales, de companii private, care după ce au cucerit orbita Pământului, călătoresc acum mai departe.

Asta demonstrează prima misiune lunară a anului, a cărei lansare este programată pentru astăzi dimineaţă, de la rampa numărul 41 a Cape Canaveral.

Lansarea cu racheta purtătoare „Vulcan” este programată azi dimineaţă la ora 9.18 (ora României). Iar modulul de aterizare lunară „Peregrine” este pe cale să decoleze din Cape Canaveral.

Misiunea se numeşte Cert-1 şi marchează intrarea oficială a persoanelor private în programele lunare şi a fost creată de compania Astrobotic. O misiune privată, dar totuşi desfăşurată cu sprijin financiar de la NASA, care constă într-un modul automat de aterizare lunară, încărcat cu echipament ştiinţific (şi nu numai). Racheta purtătoare se află la prima lansare.

Se aterizează pe Sinus Viscositatis

Locul planificat de aterizare pe Lună pentru Peregrine este Sinus Viscositatis, o regiune din emisfera nordică a Lunii, aleasă de Astrobotic împreună cu NASA. Scopul principal este de a transporta şase experimente ştiinţifice diferite ale agenţiei spaţiale americane, ceea ce permite Astrobotic şi tuturor companiilor care fac parte din acest program de transport lunar (CLPS – Commercial Lunar Payload Service) să-şi atingă scopul.

La bordul „Peregrine” vor mai fi încă 15 încărcături ştiinţifice, provenind din şase ţări diferite. Atât ştiinţifice, cât şi pur comerciale. „Peregrine” aduce astfel un vehicul american înapoi pe suprafaţa lunii. Acest lucru nu se mai întâmplase din decembrie 1972, cu modulul lunar Apollo 17 şi cu astronauţii Cernan şi Schmitt. Şi este doar primul pas: în aprilie va veni rândul unei a doua misiuni Astrobotice.

La bordul „Peregrine” nu va fi doar echipament ştiinţific. Când va intra pe orbita lunară pe 25 ianuarie, treapta superioară a rachetei Vulcan, numită „Centaur”, va fi reaprinsă pentru a fi poziţionată pe o orbită sincronă în jurul Soarelui. Pe ea se află o capsulă mică numită Celestis Memorial Spaceflights.

Ea conţine rămăşiţele unor actori din celebrul serial Star Trek, precum şi mostre de ADN ale unor foşti preşedinţi americani. Iar la bord se va afla una dintre operele de artă care va călători cel mai departe, aparţinând unui artist din Torino.

Pe Lună, nano-lucrările vor fi găzduite în interiorul MoonArk, o sculptură nu mai înaltă de 20 de centimetri, cu o greutate totală de puţin peste 250 de grame, alcătuită din patru capsule ale timpului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici