Un criminal cunoscut ca „violatorul de pe Facebook” şi-a înscenat moartea într-o închisoare pentru a trăi liber cu iubita

Thabo Bester, criminalul condamnat cunoscut ca „violatorul de pe Facebook” şi-ar fi înscenat propria moarte într-un incendiu din închisoarea din Africa de Sud, el fiind acum deportat de către autorităţile tanzaniene, potrivit CNN. Şi iubita sa, o doctoriţă celebră, a fost reţinută.

928 afișări
Imaginea articolului Un criminal cunoscut ca „violatorul de pe Facebook” şi-a înscenat moartea într-o închisoare pentru a trăi liber cu iubita

FOTO Twitter

Dacă acesta ar fi fost complotul unui film, ar fi fost prea exagerat pentru a fi credibil. Autorităţile sud-africane au preluat conducerea unei închisori de maximă securitate administrată de o firmă privată de securitate britanică, după ce un criminal condamnat a fost acuzat că şi-a înscenat propria moarte într-un incendiu, apoi a evadat din închisoare pentru a trăi liber cu prietena sa, o doctoriţă celebră.

Thabo Bester a fost deportat în Africa de Sud de către autorităţile tanzaniene joi, după ce a fost arestat în oraşul de frontieră Arusha, după ce ar fi fugit din ţară, potrivit unei declaraţii într-o conferinţă de presă susţinută de ministrul sud-african al justiţiei şi de ministrul de interne. Acest lucru vine în contextul în care rapoartele mass-media au ridicat întrebări cu privire la incendiul din închisoare în care se spune că bărbatul ar fi murit.

Aceasta a fost o poveste bizară care a expus presupusele lacune în gestionarea unei închisori private şi a captivat naţiunea cu fiecare dezvăluire „blockbuster”.

Criminalul condamnat, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat împreună cu prietena sa, dr. Nandipha Magudumana, şi cu un cetăţean mozambican pe nume Zakaria Alberto, vineri.

Ministrul sud-african de interne, Bheki Cele, a declarat reporterilor că fiecare dintre ceu trei avea mai multe paşapoarte care nu fuseseră ştampilate, şi că se aflau la doar 10 kilometri de a trece graniţa în Kenya.

Bester a fost trimis la închisoarea Kgosi Mampuru Central Maximum din Pretoria, unde va fi supravegheat îndeaproape.

„Îl supraveghem non-stop. De asemenea, plasăm un contact 24-7 cu el cu oficiali selectaţi şi foarte bine pregătiţi din cadrul Serviciilor Corecţionale pentru a ne asigura că, indiferent de circumstanţele în care se va afla, vom fi la datorie şi nu vom avea nicio breşă de securitate”, a declarat şeful Departamentului Serviciilor Corecţionale din Africa de Sud (DCS), Makgothi Thobakgale, pentru reporterii din Cape Town.

Iubita bărbatului, dr. Magudumana a fost, de asemenea, deportată în Tanzania şi a devenit complice. Ea a fost arestată, urmând să fie înfăţişată instanţei joia viitoare, potrivit poliţiei, şi va fi acuzată de crimă, fraudă, precum şi de complicitate la evadarea bărbatului.

Tatăl lui Magudumana, Zolile Cornelius Sekeleni, în vârstă de 65 de ani, şi un fost director de închisoare, Senohe Ishmael Matsoara, în vârstă de 38 de ani, au fost, de asemenea, arestaţi şi acuzaţi că au fost complici la evadarea lui Bester. Cei doi bărbaţi au fost acuzaţi de „înfrângerea scopurilor justiţiei, fraudă, crimă şi incendiere”, marţi, într-un tribunal din Bloemfontein. Ei nu au pledat şi nu au avocaţi la dosar. Un judecător a ordonat ca aceştia să rămână în arest până la următoarea înfăţişare în faţa instanţei, pe 17 aprilie.

Bester a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 2012 pentru violul şi uciderea modelului Nomfundo Tyhulu. Anterior, o instanţă îl găsise vinovat de violul şi jefuirea altor două femei pe care le-a atras la el acasă prin intermediul reţelelor de socializare, iar presa locală l-a supranumit „violatorul de pe Facebook”.

Iniţial, s-a raportat că a murit într-un incendiu la închisoare în luna mai a anului trecut. Însă, în noiembrie, poziţia oficială a autorităţilor penitenciare sud-africane, potrivit căreia Bester ar fi fost găsit mort în celula sa, a început să se destrame după un reportaj realizat de publicaţia locală de investigaţii GroundUp.

Autorităţile au ajuns ulterior la concluzia că trupul ars găsit în celula sa nu era Bester, iar persoana respectivă murise înainte de izbucnirea incendiului.

Luna trecută, DCS a declarat că Bester părea să fi ieşit din unitate în „o debandadă produsă de evadarea bine calculată şi organizată”. Acesta a preluat temporar conducerea închisorii de la compania britanică G4S şi a suspendat trei dintre proprii funcţionari.

„Extrem de îngrijorător este faptul că un vehicul privat a fost lăsat să intre în interiorul unităţii fără permis de intrare în ziua evadării, transportând probabil un cadavru necunoscut care a fost ars până la nerecunoaştere în celula 35. Acest lucru vorbeşte despre o unitate care şi-a compromis sistemul de securitate dincolo de orice îndoială rezonabilă”, a transmis luna trecută DCS într-o declaraţie.

Trei oficiali ai G4S au fost presaţi miercuri de legislatori să explice cum a evadat Bester dintr-o închisoare de maximă securitate pe care o descriseseră ca fiind „una dintre cele mai sigure din Africa de Sud”. Deşi neagă orice abatere, ei spun că trei angajaţi care se aflau la datorie au fost concediaţi, iar alţi şapte rămân suspendaţi.

Un raport de 22 de pagini prezentat în paralel cu apariţia oficialilor G4S în faţa Comitetului de Portofoliu pentru Justiţie şi Servicii Penitenciare a declarat că un telefon neautorizat şi un laptop au fost recuperate în celula lui Bester după incendiu. Cererea lui Bester de a fi mutat la izolare pentru că „viaţa sa era în pericol” fusese aprobată cu doar trei zile înainte de evadare, au spus ei.

Magudumana, prietena lui Bester, este un medic şi antreprenor proeminent, cu peste 100.000 de urmăritori pe reţelele de socializare, unde a postat fotografii pline de farmec, şi-a promovat apariţiile în mass-media şi s-a lăudat cu premii precum Mail & Guardian's 200 Young South Africans of 2018.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici