Zi plină la CSM. Plenul decide cine preia şefia Secţiei de anchetă a magistraţilor/ Audiere a candidaţilor propuşi de Toader pentru funcţii de conducere la DIICOT

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întruneşte, luni, pe ordinea de zi aflându-se validarea rezultatelor concursului pentru alegerea procurorului-şef al Secţiei pentru investigarea magistraţilor. Adjunctul Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, a obţinut cel mai mare punctaj.

Imaginea articolului Zi plină la CSM. Plenul decide cine preia şefia Secţiei de anchetă a magistraţilor/ Audiere a candidaţilor propuşi de Toader pentru funcţii de conducere la DIICOT

Zi plină la CSM. Plenul decide cine preia şefia Secţiei de anchetă a magistraţilor/ Audiere a candidaţilor propuşi de Toader pentru funcţii de conducere la DIICOT

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întruneşte, luni, pe ordinea de zi aflându-se validarea rezultatelor concursului pentru alegerea procurorului-şef al Secţiei pentru investigarea magistraţilor. Adjunctul Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, a obţinut cel mai mare punctaj.

"Validarea rezultatelor concursului pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desfăşurat în perioada 1 noiembrie 2018-10 ianuarie 2019 şi numirea în funcţie a procurorului -şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie", este primul punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), programată să înceapă la ora 15.00.

Adjunctul Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, a obţinut, la interviul susţinut pentru şefia Secţiei de anchetă a magistraţilor, cel mai mare punctaj, de 9.33, în vreme ce contracandidata sa, Florena Sterschi, a obţinut 8,33. 

Acesta a susţinut, în interviul pentru şefia Secţiei de anchetă a magistraţilor, că printre ameninţările la adresa acestei unităţi a identificat anumite campanii de presă, dar şi frecvenţa ridicată a modificărilor legislative. "În ceea ce priveşte planul meu managerial pentru această funcţie, am identificat premise pozitive şi negative ale înfiinţării acestei secţii. 

Printre premisele pozitive, am identificat un efort de protecţie a independenţei magistraţilor care e o garanţie oferită de scoaterea acestei secţii de sub orice influenţa exterioară a sistemului judiciar. Existenţa unui cadru legislativ care permite desfăşurarea separată a activităţii de urmărire penală, a activităţilor săvârşite de magistraţi şi existenţa unui ansamblu profesional cu experienţa vastă şi pregătită care reprezintă premisele unei faze solide de selecţie a procurorilor care urmează sa-şi desfăşoare activitatea in această secţie", a declarat Gheorghe Stan.

Florea Esther Sterschi este cea care asigură actualmente interimatul la conducerea secţiei. Secţia pentru anchetarea magistraţilor şi-a început activitatea pe 23 octombrie 2018, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, şi a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte parchete.

Candidaţii propuşi de Toader pentru trei funcţii de conducere la DIICOT vor fi audiaţi luni în CSM

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să-i audieze, luni, pe candidaţii propuşi de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru trei funcţii de conducere în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). 

Astfel, va fi luată în discuţie avizarea propunerii ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a traficului de droguri din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a lui Bogdan Felician Voicu, cea de numire în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Alinei Albu şi avizarea propunerii ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a lui Gabriel Doru Stoica.

Şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM este programată pentru luni, la ora 13.00.

Ministrul Justiţiei anunţa că, după ce propunerile vor fi avizate în CSM, vor fi transmise spre aprobare Administraţiei Prezidenţiale.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici