Big Brother, all over! Bogdan Manolea, director executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet: ,,Este imposibil să asigurăm un vot electronic sigur!” / ,,Nu avem niciun raport public a ceea ce au făcut serviciile secrete în ultimii ani.”

  • Bogdan Manolea: „Ar trebui să fie o analiză de impact asupra drepturilor omului pentru toate proiectele de acte normative care ar putea aduce atingere acestora, lucru care nu prea se întâmplă în România.”
  • Bogdan Manolea: „Nu există în UE această terminologie de furnizori de comunicaţii interpersonale fără numere. E clar că au fost introduse acolo fără să aibă o analiză aprofundată a legislaţiei.”
  • Bogdan Manolea: „Sistemul de vot pe hârtie este mult mai robust, greoi şi sigur decât orice am gândi din punct de vedere electronic.”
696 afișări
Imaginea articolului Big Brother, all over!  Bogdan Manolea, director executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet: ,,Este imposibil să asigurăm un vot electronic sigur!” / ,,Nu avem niciun raport public a ceea ce au făcut serviciile secrete în ultimii ani.”
Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News, Bogdan Manolea, director executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet, analizează ecuaţia vieţii private, în faţa unui Stat care vrea să controleze comunicaţiile criptate din online. De ce are nevoie statul să intercepteze?- Pentru că vrea să investigheze o infracţiune! Toate infracţiunile? Doar pe cele grave? Cum o face? Care este limita?
O discuţie despre drepturi, libertăţi şi despre legi foarte rar discutate cu cărţile pe masă şi printr-o dezbatere publică, aşa cum este necesar şi firesc într-o societate democratică. 

Bogdan Manolea: ,,UE nu discută de înregistrarea furnizorilor de găzduire. Asta este o invenţie pur românească!”

Există vreun drept la securitate? Cine pierde şi cine câştigă din interceptarea comunicaţiilor criptate din social media? Cât de justificat este demersul Statului de a controla un domeniu larg de comunicaţii civile, private, invocând siguranţa naţională? Tu ce ştii despre drepturile tale în mediul virtual? 
 
,,Nu ştim ce este în spate. Am vrea şi noi să ştim. Putem doar să ne uităm la text. Să luăm textul vag şi lacunar care este în această lege şi putem să-l comentăm. (...) Putem să ne uităm să vedem ce face restul Uniunii Europene. Şi vedem că UE nu discută de înregistrarea furnizorilor de găzduire. Asta este o invenţie pur românească. La fel, nu există în UE această terminologie de furnizori de comunicaţii interpersonale fără numere. Adică ce? E clar că au fost introduse acolo fără să aibă o analiză aprofundată a legislaţiei. Furnizorii de găzduire sunt deja reglementaţi în România din 2002”, explică Bogdan Manolea. 

Bogdan Manolea: „Discuţia asta trebuie să aibă loc  înainte ca un proiect de lege să ajungă în Parlament.”

,,Asta nu înseamnă că nu trebuie să avem o discuţie foarte onestă legată de capabilităţile zonei de law enforcement şi de nevoia lor de a avea acces la anumite comunicaţii. Dar, pe de altă parte, trebuie să vedem care este rolul României în lume, pentru că nu este niciun un furnizor deosebit de aceste soluţii sau soluţii de decriptare şi cine sunt aceşti furnizori şi dacă ei ar putea să răspunsă la cererile respective. Şi atunci trebuie să ne gândim ce vrem, de fapt, să rezolvăm. Vom rezolva ceva sau nu vom rezolva nimic şi dacă sunt două firme în România s-ar putea să le gonim şi pe acelea. Şi atunci discuţia asta trebuie să aibă loc înainte ca un proiect de lege să ajungă în Parlament.”  

Bogdan Manolea: „Dintr-un motiv foarte întemeiat drepturile omului sunt puse foarte, foarte sus, deasupra Constituţiei României.”

,,Cred că trebuie să înţelegem foarte clar ierarhia normativă şi să înţelegem că, dintr-un motiv foarte întemeiat drepturile omului sunt puse foarte, foarte sus, deasupra Constituţiei României. De ce avem nevoie de aceste convenţii care vorbesc doar de drepturile cetăţenilor şi de obligaţiile Statului? Păi avem nevoie pentru că Statul prin esenţa lui este puternic şi poate să impună cetăţenilor prin autorităţi, prin organisme, tot felul de delimitări. Şi atunci trebuie să recunoaştem că important este cetăţeanul şi are nişte drepturi, printre care şi dreptul la viaţa privată. Dar drepturile nu sunt absolute şi asta înseamnă că pot fi limitate. 
Există drept la viaţă privată, dar există posibilitatea Statului de a limita acest drept. În ce condiţii, ne spune tot CEDO! Păi dacă tu dovedeşti că este absolut necesar într-o societate democratică şi asta Statul trebuie să vină să dovedească. Cum este cazul interceptării comunicaţiilor telefonice. De ce are nevoie Statul să intercepteze? Pentru că vrea să investigheze o infracţiune! Toate infracţiunile? Nu, doar cele grave? Cum o face? Este o discuţie lungă. În mod normal, ar fi să fie şi o analiză de impact asupra drepturilor omului pentru toate proiectele de acte normative care ar putea aduce atingere acestora, lucru care nu prea se întâmplă în România.”

Bogdan Manolea: „La ora actuală, având în vedere dezvoltarea tehnicilor, este imposibil să asigurăm un vot electronic sigur.”

Bogdan Manolea explică de ce, cu toată tehnologia din lume, este imposibil să asigurăm un vot electronic sigur, acesta mizând în continuare pe sistemul de vot pe hârtie. Aşadar, care sunt vulnerabilităţile tehnologiei şi de ce unele lucruri trebuie făcute, în continuare, după varianta şi mai uşor de demonstrat în cazul în care lucrurile scapă de sub control? 
 
,,Campania electorală, din punctul nostru de vedere, nu ar trebui să facă obiectul aspectelor de securitate cibernetică per se. Ea este reglementată şi va fi reglementată prin instrumente civile, prin atribuţii pe care le are Autoritatea Electorală Permanentă şi apoi vorbim despre partea de vot propriu-zis. Aici, poziţia noastră, cu ceea ce am discutat pe partea de vot electronic este: la ora actuală, având în vedere dezvoltarea tehnicilor, este imposibil să asigurăm un vot electronic sigur. Sistemul pe hârtie este mult mai robust, greoi şi sigur decât orice am gândi din punct de vedere electronic. (...) Am fi ultimii oameni care am susţine un astfel de sistem. Tocmai pentru că nu se poate asigura securitatea. Dacă ceva rău se întâmplă, nu poţi să dovedeşti că s-a întâmplat ceva rău! Este un domeniu mult prea sensibil pentru a risca, pentru că se întâmplă o dată la patru ani. Şi atunci credem că cel mai bine este să rămâi pe o variantă clasică, unde omul de rând o înţelege.”

Bogdan Manolea: „Cert este că domeniul cibernetic şi domeniul informatic este o zonă unde  se fac atacuri şi sunt atacuri.”

O fi internetul un fel de armă cu două tăişuri şi un mediu în care se poartă războaie, dar cine pe cine influenţează în online? Cine se luptă, cu cine? Tu, de partea cui te situezi? Cât de pregătit eşti să te aperi de schemele frauduloase? Cât de importantă este educaţia digitală într-o lume în care stăm ore întregi cu ochii în telefoane şi calculatoare? 
 
,,Este important ca discuţia de securitate informatică să fie o discuţie care implică mai mulţi actori, dar asta nu înseamnă ca să privim tot internetul ca pe o unealtă de război. Fie că ne place sau nu, internetul este zona pe care stăm opt ore, cu ochii în telefon, ne facem cumpărăturile, intrăm la bancă online. Ea este şi lucrul ăsta, nu este doar partea negativă pe care vor unii să o scoată în faţă. Trebuie să-l vedem ca pe un tot.” 

Bogdan Manolea: „Este foarte important să existe o minimă educaţie şi igienă digitală.”

,,Oamenii trebuie să înţeleagă că ei nu sunt neapărat victime, în sensul că-i atacă cineva. Pur şi simplu, partea de criminalitate informatică scanează foarte multe porturi şi se uită unde este uşa deschisă. Şi atunci trebuie să înţelegi că trebuie să iei nişte minime măsuri pentru a-ţi proteja ceea ce vrei să-ţi protejezi. În rest, cu privire la ceea ce nu ar trebui să faci pe internet, aici sunt două categorii: cei care o fac cu intenţie şi acolo e treaba ta şi cei care ar face-o din greşeală. Şi aici regula de bază este să nu faci ceea ce nu te-ai aştepta nici în viaţa reală că e ilegal”, conchide Bogdan Manolea, director executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici