Comisia Europeană a propus noi norme pentru a ajuta persoanele prejudiciate de dispozitivele cu inteligenţă artificială

  • Comisia Europeană a propus noi norme pentru a ajuta persoanele prejudiciate de produse care utilizează inteligenţa artificială (AI) şi dispozitive digitale precum dronele.
  • Directiva privind răspunderea pentru AI ar reduce sarcina probei pentru persoanele care dau în judecată în urma unor incidente în care sunt implicate astfel de articole.
  • Comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat că aceasta ar crea un cadru juridic adaptat la era digitală.
430 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a propus noi norme pentru a ajuta persoanele prejudiciate de dispozitivele cu inteligenţă artificială

Comisia Europeană a propus noi norme pentru a ajuta persoanele prejudiciate de dispozitivele cu inteligenţă artificială

Maşinile care se conduc singure, asistenţii vocali şi motoarele de căutare ar putea intra în domeniul de aplicare al directivei.
 
Dacă vor fi adoptate, normele Comisiei ar putea fi aplicate în paralel cu Legea privind inteligenţa artificială propusă de UE, prima lege de acest tip care stabileşte limite privind modul şi momentul în care pot fi utilizate sistemele de inteligenţă artificială.
 
Sistemele de inteligenţă artificială sunt antrenate pe baza unor cantităţi mari de date sau informaţii pentru a permite maşinilor să îndeplinească sarcini care, în mod normal, ar fi considerate ca fiind de competenţa inteligenţei umane, potrivit BBC.
 
Directiva privind răspunderea AI, publicată miercuri de Comisia Europeană, va introduce o "prezumţie de cauzalitate" pentru cei care reclamă vătămări cauzate de produse cu inteligenţă artificială.
 
Acest lucru înseamnă că victimele nu vor trebui să descâlcească sisteme complicate de inteligenţă artificială pentru a-şi dovedi cazul, atât timp cât se poate demonstra o legătură de cauzalitate între performanţa AI a unui produs şi prejudiciul asociat.
 
Pentru o lungă perioadă de timp, firmele de social media s-au ascuns în spatele avertismentului că sunt doar platforme pentru lucrurile altora şi, prin urmare, nu sunt responsabile pentru conţinutul acestora.
 
UE nu doreşte să se repete acest scenariu, în care companiile care produc drone, de exemplu, să scape de răspundere în cazul în care acestea provoacă prejudicii doar pentru că firma însăşi nu a fost direct în spatele controlorilor.
 
Dacă produsul este conceput pentru a putea provoca suferinţă sau daune, atunci producătorii trebuie să îşi asume responsabilitatea în acest caz, acesta este mesajul clar.
 
Potrivit Comisiei Europene, utilizarea cu risc ridicat a inteligenţei artificiale poate include infrastructura sau produsele care ar putea afecta direct viaţa şi mijloacele de trai ale cuiva, cum ar fi transportul, corectarea examenelor şi controlul la frontieră.
 
Dezvăluirea de informaţii despre astfel de produse va permite victimelor să obţină mai multe informaţii despre răspundere, dar va fi supusă unor măsuri de protecţie pentru a "proteja informaţiile sensibile".
 
În timp ce astfel de prevederi din directivă ar putea face ca întreprinderile să fie "nemulţumite", Sarah Cameron, director juridic în domeniul tehnologiei la firma de avocatură Pinsent Masons, a declarat că normele au ajutat la clarificarea răspunderii pentru produsele cu inteligenţă artificială atât pentru consumatori, cât şi pentru întreprinderi.
 
O barieră majoră în calea adoptării AI de către întreprinderi a fost complexitatea, autonomia şi opacitatea (aşa-numitul efect de cutie neagră) a AI, creând incertitudine în ceea ce priveşte stabilirea răspunderii şi cui îi revine aceasta", a spus ea.
 
„Propunerea va garanta că, atunci când sistemele de inteligenţă artificială sunt defecte şi provoacă daune fizice sau pierderi de date, este posibil să se solicite despăgubiri de la furnizorul sistemului de inteligenţă artificială sau de la orice producător care integrează un sistem de inteligenţă artificială într-un alt produs”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici