Conflictul din Ucraina acutizează deficitul de programatori. Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise: Developerii disponibili vor deveni o resursă foarte căutată, iar salariile programatorilor vor creşte cu 10%-20%

În urma conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina deficitul de programatori din regiune va creşte la aproximativ 40%, au transmis printr-un comunicat reprezentanţii Oves Enterprise, companie din Cluj-Napoca specializată în dezvoltarea de software, cu afaceri de 14 mil. lei la finalul anului 2021.

846 afișări
Imaginea articolului Conflictul din Ucraina acutizează deficitul de programatori. Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise: Developerii disponibili vor deveni o resursă foarte căutată, iar salariile programatorilor vor creşte cu 10%-20%

Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise, dezvoltator de software: Exista deja un deficit de programatori de 15% – 20% la nivelul regiunii, iar conflictul din Ucraina îl duce spre 40%. Developerii disponibili vor deveni o resursă foarte căutată, iar salariile programatorilor vor creşte cu 10%-20%

„Ţinând cont de faptul că exista deja o lipsă de programatori de 15% – 20% la nivelul regiunii, conflictul din Ucraina duce acest deficit spre 40%, fără să punem la socoteală Rusia. Dacă, până acum, era o cerere mare de developeri, acum aceasta va fi şi mai mare, iar developerii disponibili vor deveni o resursă foarte căutată”, a spus Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise.

El a adăugat că aşteaptă o creştere de circa 10% – 20% pentru costurile acestor resurse.

În ultimele săptămâni, companiile de IT din regiune, inclusiv din România, au primit un aflux de solicitări din partea developerilor - angajaţi, freelanceri şi firme de dezvoltare IT - din Ucraina,  fie pentru a fi implicaţi în proiecte noi, fie pentru sprijin în relocare, pentru a putea livra serviciile la care s-au angajat.

De asemenea, şi companii din SUA şi Europa, care lucrează cu echipe din Ucraina, sunt în căutare de resurse în regiune, atât pentru proiectele aflate în desfăşurare, pentru a le continua şi a diminua întârzierile de livrare, cât şi pentru proiecte noi, ce au deja bugetul aprobat, dar care nu pot fi demarate pentru că nu are cine să le lucreze. Astfel, tot mai multe dintre aceste companii se orientează acum către programatorii din România.

„Companiile cu care lucrau aceşti developeri, în special din SUA, ne cer ajutor tot mai des în ultima perioadă. Şi de cealaltă parte au crescut solicitările. Programatorii ne propun chiar să preluăm anumiţi clienţi pentru care nu mai pot lucra, cu rugămintea de a-i integra în echipa care va duce proiectul la bun sfârşit. În cele din urmă, clientul este mulţumit că o parte din echipă cunoaşte proiectul (echipa din Ucraina), iar echipa din România oferă stabilitate şi garanţia livrării proiectului”, a mai spus Mihai Filip.

De asemenea, OVES Enterprise îşi propune să ofere pentru developerii şi freelancerii ucraineni oportunităţi de lucru cu partenerii de business ai companiei şi un venit stabil pentru o perioadă de 1 - 2 ani, alături de alte beneficii precum cazare asigurată; pentru companiile care au pierdut contactul cu colaboratori lor, din cauza evenimentelor recente - acces la o serie de dezvoltatori independenţi din regiune care i-ar putea ajuta la finalizarea proiectelor.

„Este un moment dificil pentru colegii din Ucraina, cărora, la acest moment, le putem facilita tranziţia spre o viaţă stabilă în România, alături de familia lor, asumându-ne să îi avem în echipă şi să le oferim un venit recurent pentru cel puţin 1 - 2 ani.  În acelaşi timp, toate resursele şi infrastructura OVES, de la sales, product owner, delivery manager, le putem pune la dispoziţie celor interesaţi să ajungă la clientul final, cărora le facilităm accesul la proiecte noi”, a adăugat Mihai Filip.

El a mai spus că în această perioadă îşi doreşte integrarea rapidă a unei echipe de 20 de programatori pentru a răspunde solicitărilor companiilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici