Cum arată atomii fotografiaţi la cea mai înaltă rezoluţie? Imaginea, sprijin pentru inventarea de noi dispozitive

  • Reuşită în domeniul Ştiinţei. Cercetătorii americani au suprins o imagine extrem de detaliată, prima de acest fel, cu atomi.
  • Fotografierea la rezoluţie maximă este utilă în dezvoltarea de noi produse electronice şi baterii mai prietenoase cu mediul.
  • Atomii, măriţi de 100 de milioane de ori, arată ca nişte licurici roşii.
Urmărește
1359 afișări
Imaginea articolului Cum arată atomii fotografiaţi la cea mai înaltă rezoluţie? Imaginea, sprijin pentru inventarea de noi dispozitive

FOTO Universitatea Cornell

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cornell au obţinut o monstră dintr-un cristal în trei dimensiuni şi au mărit-o de 100 de milioane de ori, dublând rezoluţia cu care au câştigat recordul Guinness în anul 2018, conform Scientific American.
 
Cercetătorii „au scanat zona de faţă cu ajutorul unui microscop electronic ce avea un flux foarte subţire de electroni, aşa cum ai scana cu o raza laser o suprafaţă. La fel ca la laser, fiecare imagine de difracţie obţinută are interferenţe pozitive şi negative ("speckle") şi este foarte diferită de ceea ce se vede aici. Toate imaginile de difracţie au fost analizate apoi împreună, cu ajutorul inteligenţei artificiale, rezolvându-se, cred, "problema inversă": ştiind imaginile finale de difracţie, care este imaginea de atomi care le-a produs pe toate? În mod normal, pentru o structură de atomi aleatoare, asta e imposibil. Dar pentru una regulată, asta este posibil. Metoda poartă numele de "ptychography".  Mă uit la un atom din imagine şi îmi ia câteva secunde. Daca aş face asta cu fiecare atom din corpul meu, ar trebui să trăiesc de miliarde de ori vârsta întregului univers ca să sfârşesc aceasta sarcină!”, explică fizicianul Cristian Presură, pe pagina sa de Facebook. 
 
La ce ajută o fotografie mărită a atomilor? Concret, munca cercetătorilor va ajuta la dezvoltarea de materiale pentru electronice mai puternice şi eficiente, precum şi baterii cu durată de viaţă mai lungă. 
 
Înţelegerea atomilor are implicaţii în Tehnologie dar nu numai. Acum două zile, oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze cel mai mic magnet în format 2D. Acesta are grosimea unui atom, conform Sci Tech Daily.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici