VIDEO  ”Gustul viitorului”: robotul-bucătar care simte gustul mâncării. Acesta poate detecta ingredientele lipsă sau în exces

  • Un robot-bucătar, conceput de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, a fost antrenat să simtă gustul sărat al unui fel de mâncare şi multitudinea de ingrediente aflate în diferite stadii de mestecare, un proces care îl imită pe cel al oamenilor.
  • Este un pas peste testele electronice actuale, care oferă doar o imagine instantanee a salinităţii unui aliment.
  • Potrivit cercetătorilor, replicarea procesului uman ar trebui să ducă la un produs final mai gustos.
1173 afișări
Imaginea articolului ”Gustul viitorului”: robotul-bucătar care simte gustul mâncării. Acesta poate detecta ingredientele lipsă sau în exces

Sursa foto: Youtube

Dacă roboţii vor fi folosiţi pentru anumite aspecte ale preparării alimentelor, este important ca ei să poată "gusta" ceea ce gătesc", a declarat Grzegorz Sochacki, unul dintre cercetători, de la departamentul de inginerie de la Cambridge.
 
Conceptul de a gusta pe parcurs - verificând dacă echilibrul de arome este corect în procesul de gătire a unui fel de mâncare - este o abordare critică, potrivit cercetătorilor, deoarece percepţia umană a gustului se bazează pe saliva produsă în timpul mestecatului şi pe enzimele digestive pentru a decide dacă mâncarea este plăcută sau nu, potrivit The Guardian.
 
Pentru a cartografia gustul uman, cercetătorii au antrenat robotul bucătar să prepare omlete. Acesta a gustat apoi nouă variante de omletă şi roşii în trei etape ale procesului de mestecare. Un senzor de salinitate ataşat la braţul robotului a furnizat citiri pe măsură ce robotul pregătea mâncărurile. Pentru a imita progresul masticării, echipa a amestecat ouă şi a pus robotul să testeze din nou felul de mâncare.
 
Sochacki spune că robotul poate face mult mai mult decât să spună că un fel de mâncare este prea sărat sau nu suficient de sărat, de exemplu, este capabil să decidă dacă este nevoie de mai mult amestec sau de alte ingrediente.

În cele din urmă, este vorba doar de un singur senzor care nu ar fi capabil să facă două ingrediente diferite în mod normal", a declarat Sochacki pentru BBC. „Dar, datorită mestecatului, vedem toate schimbările diferite prin procesare mecanică".

Braţele robotizate arătau asemănător cu cele dintr-o fabrică de maşini, a declarat Sochacki, dar au fost făcute mai mici şi mai accesibile pentru a putea fi folosite într-o varietate de bucătării, cum ar fi cele din lanţurile de restaurante.

„Dar a fost robotul capabil să ajute la gătit şi acasă? "Este cu siguranţă posibil, dar probabil că mai sunt câţiva ani până atunci", a spus Sochacki.
 
Privind în viitor, cercetătorii speră să înveţe robotul să se adapteze la gusturile unei persoane, cum ar fi preferinţa pentru alimente dulci sau uleioase, şi să devină o parte esenţială a gospodăriilor.
 
Dr. Muhammad Chughtai, cercetător senior la producătorul de electrocasnice Beko, care a lucrat cu cercetătorii de la Universitatea Cambridge, crede că tehnologia va juca un rol important în case în viitor.
 
Acest rezultat reprezintă un salt înainte în gătitul robotizat, iar prin utilizarea algoritmilor de învăţare automată şi profundă, masticaţia va ajuta bucătarii roboţi să ajusteze gustul pentru diferite feluri de mâncare şi utilizatori", a declarat el.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici