Guvernul japonez a început refolosirea solului decontaminat din Fukushima, mutând o primă cantitate la biroul prim-ministrului, într-un gest menit să demonstreze că este sigur pentru utilizare.
Pentru prima dată de la dezastrul nuclear din 2011, sol decontaminat din zona afectată de la Fukushima a fost transportat și refolosit în afara regiunii. Sâmbătă, Ministerul Mediului din Japonia a livrat 2 metri cubi de sol ușor radioactiv la complexul de birouri al prim-ministrului Shigeru Ishiba din Tokyo, pentru a fi folosiți ca strat de bază, într-o zonă a grădinii cu gazon, potrivit AP News.
Autoritățile spun că măsura are un scop simbolic, „de a demonstra că solul este sigur”, în speranța că publicul va accepta treptat refolosirea celor 14 milioane de metri cubi de sol decontaminat adunați după catastrofă, o cantitate suficientă pentru a umple 11 stadioane de baseball.
Ministerul a precizat că solul utilizat nu provine din interiorul centralei Fukushima Daiichi, ci din zonele din jur și că utilizarea sa s-a făcut potrivit ghidurilor de siguranță aprobate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
Decizia de a demonstra în acest fel siguranța solului decontaminat a fost luată după ce guvernul a fost nevoit să renunțe la planurile anterioare de testare a solului în ronduri de flori din mai multe parcuri publice din Tokyo și din zonele învecinate, în urma protestelor și a opoziției publice. În ciuda aprobării din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, mulți japonezi rămân sceptici cu privire la siguranța refolosirii solului provenit din Fukushima.
Guvernul a promis că va găsi până în anul 2045 locații de depozitare permanentă pentru acesta, în afara regiunii Fukushima. Între timp, acesta rămâne depozitat într-un centru uriaș în aer liber din apropierea centralei.