Previziunile lui Bill Gates, într-o scrisoare de şapte pagini. Ce crede miliardarul despre viitorul inteligenţei artificiale

  • Bill Gates a publicat o scrisoare de şapte pagini despre viitorul inteligenţei artificiale.
  • Gates s-a concentrat pe trei sectoare pe care AI le-ar putea transforma: forţa de muncă, asistenţa medicală şi educaţia.
  • Scrisoarea se adaugă la conversaţia şi dezbaterea despre chatbot-urile AI, care au devenit populare.
13997 afișări
Imaginea articolului Previziunile lui Bill Gates, într-o scrisoare de şapte pagini. Ce crede miliardarul despre viitorul inteligenţei artificiale

Bill Gates s-a gândit mult la AI, iar acum a pus acele gânduri pe hârtie. Cofondatorul Microsoft a publicat marţi o scrisoare de şapte pagini, intitulată „Era AI a început”, subliniind părerile sale despre viitorul inteligenţei artificiale. El spune că dezvoltarea AI este „la fel de fundamentală ca şi crearea microprocesorului, a computerului personal, a internetului şi a telefonului mobil”, scrie Business Insider, citat de Aleph News.

Scrisoarea a sosit în aceeaşi zi în care Google şi-a lansat chatbot-ul AI, Bard, care se alătură Bing de la Microsoft în cursa înarmării AI şi la o săptămână după ce creatorul ChatGPT OpenAI a anunţat evoluţia mult aşteptată a modelului său AI, GPT-4.

Gates a vorbit anterior despre entuziasmul lui pentru viitorul AI, şi anume despre cum ar putea fi folosită ca tutore în educaţie sau pentru a oferi sfaturi medicale persoanelor în care medicii nu sunt uşor accesibili.

Miliardarul a recunoscut, de asemenea, în scrisoare, preocupările legate de inteligenţa artificială, inclusiv riscul ca oamenii să o utilizeze greşit, precum şi posibilitatea unei IA superinteligente, sau „puternice”, care şi-ar putea „stabili propriile obiective”, pe măsură ce tehnologia AI se îmbunătăţeşte în timp.

În scrisoare, Gates a detaliat aceste idei, discutând gândurile sale despre modul în care AI poate fi utilizată atât ca instrument de îmbunătăţire a productivităţii oamenilor, cât şi cum poate contribui la îmbunătăţirea inechităţilor globale – la locul de muncă, asistenţa medicală şi educaţie.

„Asistent personal digital”

„Un asistent personal, disponibil să vă ajute în diverse sarcini. Pe măsură ce puterea de calcul devine mai ieftină, capacitatea GPT de a exprima idei va fi din ce în ce mai bună, ca şi cum ai avea un lucrător cu guler alb disponibil pentru a te ajuta cu diverse sarcini”, scrie Gates.

În forţa de muncă, Gates scrie despre cum ar putea fi folosită inteligenţa artificială ca „asistent personal digital” pentru a îmbunătăţi productivitatea angajaţilor – o idee despre care a vorbit anterior în februarie. AI, integrată în instrumente de lucru digitale precum Microsoft Office, ar putea ajuta la gestionarea şi scrierea e-mailurilor, a scris Gate. El susţine că aceşti „agenţi personali” generaţi de AI, dotaţi cu cunoştinţe şi date vaste despre compania şi industria sa, ar putea reprezenta, de asemenea, resurse cu care angajaţii pot comunica.

Gates: „În ţările sărace, inteligenţa artificială le permite medicilor să fie mai productivi”

În industria sănătăţii, Gates a scris că AI ar putea elibera lucrătorii din domeniul sănătăţii de anumite sarcini, cum ar fi depunerea cererilor de asigurare, completarea documentelor şi redactarea notelor de vizită la medic.

Gates a scris că pentru ţările sărace, în care „mulţi oameni din acele ţări nu ajung niciodată să se prezinte la un medic”, AI le-ar putea permite lucrătorilor din domeniul sănătăţii să fie mai productivi cu pacienţii pe care îi văd. Este posibil ca AI să ajute, de asemenea, în tratamentul pacienţilor care nu locuiesc în unităţi de sănătate din apropiere, a scris Gates.

AI este deja folosită în asistenţa medicală pentru a analiza datele medicale şi a proiecta medicamente, a scris Gates, dar următorul val de instrumente AI ar putea ajuta la prezicerea efectelor secundare ale medicamentelor şi la calcularea nivelurilor de dozare.

Pentru culturile şi animalele din ţările sărace, Gates a scris că inteligenţa artificială ar putea ajuta la proiectarea seminţelor adaptate climatului local şi la dezvoltarea de vaccinuri pentru animale – evoluţii care ar putea fi deosebit de importante „pe măsură ce vremea extremă şi schimbările climatice pun şi mai multă presiune asupra fermierilor de subzistenţă din zonele cu venituri mici. ţări”.

Previziunile lui Bill Gates în domeniul educaţiei

Gates a prezis că inteligenţa artificială ar putea transforma educaţia în următorii cinci până la 10 ani, oferind conţinut adaptat stilurilor de învăţare ale elevilor şi, de asemenea, învăţând ceea ce motivează studenţii individuali şi îi determină să-şi piardă interesul pentru materii. AI ar putea ajuta, de asemenea, profesorii, la planificarea predării cursului şi evaluând înţelegerea de către elevi a subiectelor de la clasă.

„Chiar şi odată ce tehnologia este perfecţionată, învăţarea va depinde în continuare de relaţiile mari dintre elevi şi profesori”, se arată în scrisoare. „Va spori – dar nu va înlocui niciodată – munca pe care elevii şi profesorii o fac împreună în clasă.”

Gates a scris că AI ar trebui să fie accesibilă în mod egal şcolilor cu venituri mici din SUA şi din întreaga lume „astfel încât studenţii din gospodăriile cu venituri mici să nu rămână în urmă”. Profesorii vor trebui, de asemenea, să se adapteze studenţilor care folosesc noile tehnologii la clasă, cum ar fi GPT. Gates a enumerat un exemplu de profesori care le permit elevilor să folosească GPT pentru a scrie o primă schiţă a unui eseu pe care ar trebui să-l personalizeze în schiţele ulterioare.

„Pentru a profita la maximum de această nouă tehnologie remarcabilă, va trebui să ne ferim atât de riscuri, cât şi să răspândim beneficiile către cât mai mulţi oameni posibil”, a scris Gates.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici