Raspberry Pi, micul computer ieftin care a revoluţionat predarea codării, a împlinit 10 ani

Un computer ieftin, de mărimea unei cărţi de credit, care a făcut codarea accesibilă pentru mii de oameni, a împlinit 10 ani.

3093 afișări
Imaginea articolului Raspberry Pi, micul computer ieftin care a revoluţionat predarea codării, a împlinit 10 ani

Sursa foto: Twitter

Raspberry Pi, produs la o fabrică Sony din Pencoed, Bridgend, poate costa doar 30 de lire sterline şi a fost folosit de mii de copii pentru a învăţa abilităţi de calcul.
 
„Este vorba despre posibilitatea de a nu-ţi face griji că nu trebuie să strici un laptop care a costat sute de lire sterline", a declarat Ellora Jones, o studentă la hacking etic.
 
Ea a adăugat: „Prin demonstarea lucrurilor înveţi să le repari".
 
De la industriile mari şi mici, până la cel care lucrează la masa din bucătărie şi până la programatorul din clasă, Raspberry Pi face ca informatica să fie accesibilă pentru toată lumea, potrivit BBC.

Ce este Raspberry Pi

Raspberry Pi este numele unei serii de computere cu o singură placă realizate de Raspberry Pi Foundation, o organizaţie caritabilă din Marea Britanie care are ca scop educarea oamenilor în domeniul informaticii şi facilitarea accesului la educaţia informatică.
 
Raspberry Pi a fost lansat în 2012, iar de atunci au fost lansate mai multe iteraţii şi variante. Pi-ul original avea un procesor single-core de 700 MHz şi doar 256 MB de RAM, iar cel mai recent model are un procesor quad-core de peste 1,5 GHz şi 4 GB de RAM. Preţul pentru Raspberry Pi a fost întotdeauna sub 100 de dolari (de obicei în jur de 35 USD), mai ales Pi Zero, care costă doar 5 dolari.
 
În întreaga lume, oamenii folosesc Raspberry Pi pentru a învăţa abilităţi de programare, pentru a construi proiecte hardware, pentru a realiza automatizări casnice, pentru a implementa clustere Kubernetes şi Edge computing şi chiar pentru a le folosi în aplicaţii industriale.
 
Raspberry Pi este un computer foarte ieftin care rulează Linux, dar oferă şi un set de pini GPIO (general purpose input/output), care vă permit să controlaţi componente electronice pentru calcul fizic şi să exploraţi Internetul obiectelor (IoT).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici