Roboţii vor putea ocupa 30% din locurile de muncă vacante până în 2030 - studiu

Până în 2030, roboţii de service ar putea ocupa aproximativ 30% din locurile de muncă vacante, în funcţie de sector.

912 afișări
Imaginea articolului Roboţii vor putea ocupa 30% din locurile de muncă vacante până în 2030 - studiu

Roboţii vor putea ocupa 30% din locurile de muncă vacante până în 2030 - studiu

În logistică, roboţii de service ar putea ocupa peste jumătate din locurile de muncă disponibile, a concluzionat firma de consultanţă PwC în cercetarea rolului roboţilor pe piaţa muncii olandeză. 

Roboţii de service „ajută angajaţii să ridice mai mult, să sorteze mai repede sau să ducă ceva de la A la B mai repede”, a spus economistul şef al PwC, Jan Willem Velthuijsen. Acestea includ braţe robotizate în fabrici, programe bazate pe inteligenţă artificială precum ChatGPT şi roboţi medicali.

AI va îmbunătăţi semnificativ aceste maşini în următorii ani, se aşteaptă PwC. Roboţii vor putea să se înveţe pe ei înşişi mai mult, să-şi observe mediul şi să asculte şi să vorbească mai bine. Acest lucru aduce mai multe aplicaţii la îndemână în profesiile de servicii, unde utilizarea roboţilor este în prezent relativ limitată, scrie NLTimes

Dar cele mai semnificative câştiguri sunt încă în companiile care transportă şi depozitează mărfuri, a spus Veldthuijsen. Roboţii pot înjumătăţi locurile vacante aşteptate în acest sector, ocupând aproximativ 65.000 de locuri de muncă deschise până în 2030. În producţia industrială, roboţii ar putea ocupa 46 la sută din locurile vacante, în construcţii 36 la sută şi în comerţ 35 la sută. 

Contribuţia roboţilor va fi relativ mai mică în sectoarele de servicii medicale şi educaţionale care se confruntă deja cu o lipsă masivă de personal. Dar, deoarece atât de mulţi oameni lucrează în aceste sectoare, roboţii pot face în continuare o diferenţă semnificativă în termeni absoluţi. În domeniul sănătăţii, roboţii de service ar putea ocupa 110.000 din cele 520.000 de posturi vacante aşteptate şi 17.000 din cele 207.000 de posturi vacante în educaţie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici