Ţara în care WhatsApp ar putea fi în curând ilegal

  • WhatsApp ar putea fi în curând ilegal în Marea Britanie, avertizează şeful companiei.
  • „Este un lucru remarcabil la care trebuie să ne gândim", spune Will Cathcart în timp ce confirmă că aplicaţia de mesagerie ar refuza să se conformeze ordinelor de slăbire a criptării.
2132 afișări
Imaginea articolului Ţara în care WhatsApp ar putea fi în curând ilegal

Ţara în care WhatsApp ar putea fi în curând ilegal

Viitoarea lege britanică privind siguranţa online ar putea forţa aplicaţia să slăbească criptarea end-to-end care asigură în prezent securitatea mesajelor pe acest serviciu, a declarat Will Cathcart, şeful WhatsApp din cadrul companiei mamă Meta.
 
În cazul în care guvernul ar forţa compania să slăbească această securitate, WhatsApp ar refuza, lăsând deschisă posibilitatea ca aplicaţia să fie interzisă în totalitate în ţară, a confirmat acesta.
 
Criptarea end-to-end securizează mesajele, asigurându-se că doar cei care le trimit şi le primesc le pot citi şi că nici măcar serviciile însele nu au acces. Companiile de tehnologie şi experţii în securitate spun că este necesară pentru a proteja mesajele de hacking şi de alte ameninţări, dar oficialii, inclusiv cei din Marea Britanie, au susţinut că ar trebui să fie slăbită, astfel încât mesajele să poată fi scanate pentru conţinut ilegal, potrivit Independent.
 
Cathcart s-a declarat şocat de faptul că firma ar fi forţată să adopte o astfel de politică în Marea Britanie. Dar el a spus că legislaţia care urmează să fie adoptată nu oferă încrederea adecvată că aplicaţia nu va fi forţată să îşi slăbească propria confidenţialitate.
 
Este un lucru remarcabil la care trebuie să ne gândim", a spus el. „Experienţa cu care ne-am confruntat în întreaga lume este că acest lucru s-a întâmplat doar în guvernele care încercau să reprime capacitatea cetăţenilor lor de a comunica liber”.
 
În cazul în care guvernul britanic ar face presiuni pentru astfel de schimbări, ar "modela ceea ce alte ţări din întreaga lume cer pe diferite subiecte, pe diferite probleme", a spus el.
 
„Atunci când o democraţie liberală spune: ”Este în regulă să scanăm comunicaţiile private ale tuturor pentru a căuta conţinut ilegal?”, acest lucru încurajează ţările din întreaga lume care au definiţii foarte diferite ale conţinutului ilegal să propună acelaşi lucru”.
 
Proiectul de lege privind siguranţa online a fost introdus pentru prima dată de Boris Johnson, iar în prezent se află în curs de examinare în parlament. Acesta permite guvernului sau autorităţii de reglementare Ofcom să ceară ca aplicaţiile să scaneze mesajele pentru a detecta materiale cu caracter terorist sau de abuz sexual asupra copiilor, ceea ce nu ar fi posibil fără slăbirea criptarea care protejează în prezent toate mesajele.
 
Autorităţile au deja capacitatea de a cere ca aplicaţiile să elimine criptarea, în cadrul proiectului de lege privind puterile de investigaţie, împotriva căruia companiile, inclusiv Apple, au argumentat în mod explicit. Dar această criptare este încă în vigoare, iar Cathcart a confirmat că WhatsApp nu a primit o cerere de eliminare a acesteia din partea guvernului britanic.
 
Însă viitorul proiect de lege privind siguranţa online include alte "zone gri" juridice care ar putea facilita autorităţilor de reglementare sau guvernului să ceară aplicaţiilor să slăbească criptarea, a declarat Cathcart. Acest lucru a adus critici nu doar din partea WhatsApp, ci şi din partea aplicaţiei rivale de mesagerie securizată Signal, care a declarat că "ar pleca absolut, 100%" din Marea Britanie dacă ar primi o astfel de cerere.
 
WhatsApp a subliniat că oferă aceeaşi aplicaţie la nivel global şi că nu are cum să se conformeze slăbirii criptării în Marea Britanie fără a face acelaşi lucru în alte părţi. Nu ar face acest lucru nici dacă i s-ar cere acest lucru de către guvernul britanic, a spus dl Cathcart.
 
El a refuzat să speculeze în mod specific modul în care se aşteaptă ca o eventuală interdicţie să se întâmple efectiv. Dar el a indicat ţări precum Iranul, unde guvernul a blocat aplicaţia - deşi utilizatorii o pot accesa în continuare, prin intermediul reţelelor private virtuale şi al altor tehnologii care permit oamenilor să ocolească restricţiile.
 
Chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla în Marea Britanie, tot ar reprezenta o problemă, a spus Cathcart. „Nu ştiu dacă oamenii vor să trăiască într-o lume în care, pentru a comunica în privat cu cineva, trebuie să fie ilegal", a spus el.
 
Cred că o mulţime de oameni o vor face. Dar încă mai cred că este un lucru rău".
 
Pentru a evita o astfel de situaţie, Cathcart a îndemnat guvernul britanic să adauge o formulare la proiectul de lege, astfel încât să clarifice faptul că mesageria privată este diferită de alte reţele sociale şi că criptarea ar trebui protejată. El a spus că guvernul a făcut declaraţii publice cu privire la importanţa unei astfel de securităţi, dar că aceasta ar trebui să fie scrisă în mod explicit în cadrul legislaţiei respective.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici