Tehnologiile anului 2022 - de la inteligenţa artificială, telefoane pliabile şi maşini zburătoare la fuziunea nucleară

1252 afișări
Imaginea articolului Tehnologiile anului 2022 - de la inteligenţa artificială, telefoane pliabile şi maşini zburătoare la fuziunea nucleară

Hepta

 

Automobile care îşi schimbă culoarea

BMW a realizat tehnologia de schimbare a culorilor automobilelor cu BMW iX Flow.Este un SUV complet electric, dotat cu tehnologia de afişare flexibilă E Ink, cu control independent asupra secţiunilor de pe panourile caroseriei. Este aceeaşi tehnologie de afişare care alimentează Kindle-ul. BMW raportează că schimbarea culorii între alb şi negru poate îmbunătăţi utilizarea energiei, deoarece suprafeţele albe reflectă mai multă lumină decât cele întunecate.

Aceasta înseamnă că interiorul va fi mai confortabil şi mai răcoros  atunci când culoarea automobilului este setată la alb în zilele calde.  Reversul este valabil pentru zilele reci, când maşina poate deveni neagră pentru a absorbi mai multă căldură de la soare.

 

Sticlă inteligentă de apă HidrateSpark Pro

Menţinerea hidratării este vitală pentru o sănătate optimă. Toată lumea ştie asta. Sticla de apă inteligentă de la HidrateSpark îşi propune să elimine modul de viaţă dezorganizat. 

Este compatibil cu Bluetooth şi vă reaminteşte să mai luaţi o înghiţitură de apă pentru a rămâne hidratat în mod optim. Se sincronizează şi cu Apple Health, urmărind consumul de lichide şi ajustând intervalul dintre mementouri pe baza exerciţiilor fitness. Bateria reîncărcabilă oferă 10-14 zile de urmărire, iar aplicaţia are suport Apple Watch pentru monitorizare şi notificări.  

 

Robot umanoid: Ameca

Ameca, un robot new age în formă umană, dezvoltat de Engineered Arts, este o fuziune a inteligenţei artificiale cu un corp artificial asemănător omului. Ameca este capabilă să efectueze mişcări asemănătoare omului, cum ar fi mişcarea fluidă a braţelor şi a expresiilor faciale, împreună cu clipirea ochilor.  

 
Dispozitive tehnice pliabile: Zenbook, Galaxy flip etc.

Cine ar fi crezut că în 2022 vom vedea cu atâta uşurinţă ecranele pliabile ale telefoanelor mobile şi laptopurilor? Ei bine, mai întâi Samsung cu telefoanele sale populare galaxy flip & galaxy fold şi acum ASUS cu Zenbook 17 fold au intrat pe piaţă. 

Acest ecran de 17,3 inchi al Zenbook funcţionează ca tabletă, carte, laptop sau chiar computer, conform cerinţelor. De asemenea, puteţi ataşa o tastatură Bluetooth sau pur şi simplu pliaţi jumătatea inferioară pentru a avea un laptop complet funcţional, care arată destul de atractiv. 

 
Maşina zburătoare SkyDrive

V-aţi săturat de traficul intens din oraş pe drumul de întoarcere spre casă? Livrarea comenzilor online întârzie? . Ei bine, vehiculul zburător al lui SkyDrive este o nouă tehnologie care ar elimina toate astfel de probleme în scurt timp.

Acest vehicul zburător personal va fi super silenţios, compact şi fără emisii şi poate zbura la o altitudine de 500 de metri. Poate transporta obiecte cu o greutate maximă de 500 kg la 100 km/h.  

De la urgenţe de sănătate până la livrări de zi cu zi, SkyDrive îşi propune să folosească spaţiul aerian pentru a livra bunuri şi transporta pacienţi în cel mai scurt timp.    

Generatoare de imagini realizate de AI

2022 a fost un an de progres pentru industria Inteligenţei Artificiale. 

S-au inventat generatoarele de imagini care sunt programe de calculator să creeze imagini realiste folosind inteligenţa artificială. 

 

Robot de inspecţie nucleară

Dezastrul de la Cernobîl a implicat utilizarea roverelor lunare care au contribuit la curăţarea zonei. Acum a fost inventat un robot de inspecţie nucleară similar, dar puternic, numit Lyra , care a capturat cu succes probe de la conductele nucleare din instalaţiile nucleare din Scoţia.

Există cinci detectoare de radiaţii pe Lyra, două camere, lumini, un braţ robot şi un sistem de cartografiere LiDAR. Pe lângă crearea unei hărţi video 3D a zonei afectate, oferă suficiente informaţii pentru studii ulterioare, reducând riscul ca oamenii să interacţioneze cu zonele afectate de radiaţii nucleare.

 

Fuziunea nucleară 

Oamenii de ştiinţă americani au anunţat o descoperire majoră în cursa pentru recrearea fuziunii nucleare.Fizicienii studiază această tehnologie de zeci de ani, deoarece promite o sursă potenţială de energie curată aproape nelimitată.Marţi, cercetătorii au confirmat că au depăşit o barieră majoră, producerea unui experiment de fuziune a unei cantităţi de energie mai mari decât cea care a fost introdusă. Experţii spun însă că mai este încă mult până când fuziunea va alimenta casele cu energie electrică.Experimentul a avut loc la National Ignition Facility din cadrul Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) din California. Directorul LLNL, Dr. Kim Budil, a declarat:

"Aceasta este o realizare istorică... în ultimii 60 de ani, mii de oameni au contribuit la acest efort şi a fost nevoie de o viziune reală pentru a ajunge aici".Fuziunea nucleară este descrisă ca fiind "Sfântul Graal" al producţiei de energie. Este procesul care alimentează Soarele şi alte stele, scrie BBC.Funcţionează prin unirea a doi sau mai mulţi atomi, această "fuziune" eliberând o cantitate mare de energie.Este opusul fisiunii nucleare, prin care atomii grei sunt despărţiţi. În prezent, fisiunea este tehnologia utilizată în centralele nucleare, dar acest proces produce, de asemenea, o mulţime de deşeuri care continuă să emită radiaţii pentru o perioadă lungă de timp. Acestea pot fi periculoase şi trebuie depozitate în condiţii de siguranţă.

Sursa  WeObserved & Slashgear 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici